Pentagon šalje dodatnih 3.500 vojnika na Bliski istok

Pentagon je objavio da će Sjedinjene Države poslati između 3.000 i 3.500 dodatnih vojnika na Bliski istok pošto je u američkom napadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani, kojega je Teheran obećao osvetiti.

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su američke snage u bagdadskoj zračnoj ludi u petak, po nalogu američkog predsjednika i ta likvidacija pobudila je strahovanja od sukoba između dvoje neprijatelja.

Dodatni američki vojnici pripadaju snazi za brzu reakciju 82. zrakoplovne divizije koja je bila u stanju pripravnosti odmah nakon napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva obrane.

Ali Hamnei pozvao na osvetu

“Ta će brigada biti raspoređena u Kuvajtu,  a mjera je primjerena i preventivna kao odgovor na pojačanu prijetnju na američke snage i postrojenja”, rekao je glasnogovornik.



Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei i predsjednik Hasan Rohani pozvali su na osvetu osobe koju SAD smatra opasnim neprijateljem.

“Iran i druge slobodni narodi regije će se osvetiti zločinačkoj Americi”, zaprijetio je Rohani, dok su iranske vlasti brzo najavile Sulejmanijeva nasljednika Esamila Kaanija.

U napadu je ubijen i zapovjednik iračke milicije Abu Mahdi al-Muhandis, drugi čovjek Hašd al-Šaabija, većinski proiranske iračke paravojne snage.

Zapovjednici Haašda su pozvali svoje borce da budu spremni. Haašd je u sastavu iračkih snaga i borio se protiv džihadista uz vladu i antidžihadističke koalicije koju vodi Washington, ali danas neke njihove frakcije Amerika smatra prijetnjom.

Irak preispituje dogovor o nazočnosti američkih vojnika

Irak je naveo da se boji “razarajućeg rata” na svom terenu nakon zračnog napada u kojem su ubijeni ključni čovjek iranskog utjecaja na Bliskom istoku

Irački parlament treba zasjedati u nedjelju i mogao bi preispitati iračko-američki sporazum o nazočnosti američkih vojnika na iračkom tlu.

Irački šijtski vođa Moktada Sadr ponovno je mobilizirao Mehdijevu vojsku. U Libanonu je proiranski Hezbolah obećao pravednu kaznu ubojicama.

U Jemenu, pobunjenici Huti, koje podržava Teheran, pozvali su na “brzu odmazdu”.

Manje od godina dana do američkih predsjedničkih izbora i u situaciji kada Kongres nije obaviješten o napadu, prema riječima jednog zastupnika, u Washingtonu su podijeljena mišljenja, većina republikanaca je stala iza predsjednika Trumpa, ali demokrati su izrazili sumnje.

Komentari