PENAVA SE OBRUŠIO NA PREMIJERA: Već je krenuo treći val iseljavanja. Plenković ne ispunjava obećanja

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Povratak cijena goriva na predinflatorno razdoblje bilo bi rješenje trenutne situacije gdje hrvatski građani plaćaju najskuplje gorivo među zemljama u okruženju, zaključio je na konferenciji za medije Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta. Aktualnu politiku vlade ocijenio je populističkom te je okrivio za vođenje građana u, kako ju je nazvao “spiralu propasti” zbog čega je, upozorio je, već krenuo treći val iseljavanja u ruralnim krajevima, donosi Dnevno.

“Ta spirala već sad poprima obrise iz kojih nema povratka, a vrlo su jasni razlozi zašto se to događa i čija je to odgovornost – isključivo Vlade Andreja Plenkovića. Govorimo o činjenici da se Vlada u pola krize hvali da su prihodi od PDV-a narasli preko dvije milijarde kuna. I onda premijer govori osiromašenom narodu kako su uspjeli zaustaviti cijene goriva”, rekao je Penava dijeleći novinarima primjerak analize goriva susjednih zemalja koji potkrepljuju kako Hrvatska ima najviše cijene goriva. Dodao je i kako građani trebaju osvijestiti kako plaćaju 25% PDV-a za svaku litru goriva ili kupljenih namirnica, s iznimkama povlaštenih stopa od 13 ili 5%.

“Jednako tako svjedočimo velikim dobitima HEP-a, državne firme koja ima monopol u distribuciji električne energije”.

Plenković ne ispunjava obećanja
Dok je istaknuo kako je mađarski premijer Viktor Orban zamrznuo cijenu goriva na 9.50 kuna, Penava je podsjetio kako je Plenković 2016. godine obećao vratiti Inu Hrvatskoj.



“Što je od toga napravljeno? Ništa. Tko valja? Plenković! Tko ne valja? Orban! A Mađari plaćaju preko 30 posto jeftinije gorivo od nas koji imamo naftu i koji smo imali Inu. Standar je pao, cijene su otišle gore, a ovih četiri posto porasta s kojima se hvali premijer zapravo je pomoć iz ovih dvije i nešto milijarde koje smo uplatili u državni proračun”, komentirao je Penava. Dodao je i kako je plavi dizel s prošlogodišnjh 5.35 kuna sada skočio na 9.44 kune, čime se osiromašuju građani, a gospodarstvo postaje nekonkurentno.

 

Komentari