Peđa Grbin poručio: Obrazovni sustav mora stvoriti ljude koji će reagirati na fašističke ispade

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u subotu na izbornoj konvenciji Foruma mladih kako je jedan od SDP-ovih prioriteta borba za kvalitetno obrazovanje, jer ono ne stvara samo liječnike ili inženjere veći ljude koje znaju što znači podignuta desnica i reagiraju na fašističke ispade, prenosi HRT.

– Obrazovni sustav mora stvoriti ljude koji neće biti samo stručnjaci u svojim područjima već i ljude koji znaju što znači desnica podignuta u zrak, koji reagiraju na fašističke ispade i napade na one koji se klanjaju drugom Bogu ili imaju drugačiju boju kože’, rekao je Grbin obraćajući se mladim stranačkim kolegama.

Dodao je da se ne slaže s tezom prema kojoj roditelji trebaju birati čemu će učiti svoju djecu.

– ‘Sila gravitacije je činjenica koja je potpuna ista za sve nas, na sve nad djeluje jednako htjeli mi to ili ne, kazao je.Grbin je istaknuo i nestandardni oblici rada koji uključuju ugovore na određeno i honorarne ugovore danas postaju pravilo a ne iznimka.

– Kvalitetno radno mjesto mora biti ključno imao netko 20, 30 ili 50 godina, kao i dobro plaćeni rad, pogotovo ako taj rad uključuje noćne smjene te rad praznicima i blagdanima’, poručio je.

Najavio je da će SDP u suradnji s austrijskim socijaldemokratima izraditi strategiju stambene politike, koja ne može biti prepuštena isključivo tržištu.

– Onaj tko si čak i može priuštit stan, može kupiti do 40 kvadrata. A onda će do penzije biti opterećen kreditom. Stambenu politiku ne možemo prepustiti isključivo tržištu, država se mora pobrinuti da se zbog stana ljudi ne moraju uvaliti su u dužničko ropstvo, kazao je.

Forum mladih SDP na zagrebačkom Velesajmu održava izbornu konvenciju na kojoj će delegati izabrati novo vodstvo i novog predsjednika ili predsjednicu koja će na toj poziciji zamijeniti Biljanu Gaću.

Predsjednik SDP poručio je okupljenim delegatima kako očekuje od njih da budu glasni i kritični, da izraze svoje nezadovoljstvo te da predlažu nove ideje za boljitak svih građana.

Grbin je izrazio bojazan da si građani, ako cijene nastave rasti, najesen neće moći priuštiti grijanje. Smatra da je potrebno hitno promijeniti način usklađivanja mirovina te pomoći onima koji imaju mala primanja.

– Vidite da se proračun puni bolje, nego što je to bilo očekivano. Dakle, u proračunu sredstava za te mjere ima, a s druge strane, država se još uvijek zadužuje po puno povoljnijim uvjetima, nego što bi se to zadužili naši građani ako bi bili primorani na gotovinske kredite ili naši poduzetnici koji su i u situaciji da su izloženi krizi izazvanoj ratom i divljanja cijena energenata, rekao je Grbin.

 

 

Komentari