Peđa Grbin: Čeka nas dodatni inflatorni udar zbog Vladina nedjelovanja

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u petak od Vlade da odmah produlji važenje uredbi o najvišoj maloprodajnoj cijeni i reguliranju visine trošarina kako bi se smanjio inflatorni udar, ali ju i optužio da ćemo imati dodatni rast cijena zbog njezina nedjelovanja.

Što se tiče drastičnog poskupljenja cijene goriva, Vlada je prije tri mjeseca donijela dvije uredbe, jedna koja odlučuje o najvišoj maloprodajnoj cijeni, a druga koja regulira visinu trošarina, a koje istječu ovih dana.

Potrebno je odmah produljiti valjanost tih uredbi. Sljedeći korak je vidjeti treba li ići u daljnje sniženje trošarina, ali tu treba biti posebno oprezan zbog turističke sezone kada se iz trošarine na goriva ostvaruju najveći prihodi, izjavio je Grbin novinarima.

“Od Vlade očekujemo da već danas produlji valjanost ovih dviju uredbi i napravi kvalitetnu analizu što dalje činiti s trošarinama. Prostora za smanjenje ima, ali nema političke volje da se djeluje na vrijeme”, ustvrdio je.



Podsjetio je da je Boris Lalovac prije nekoliko mjeseci jasno ukazao da je Slovenija s mjerama koje bi trebale spriječiti dodatni inflatorni udar eura počela godinu dana prije uvođenja, a nisu imali inflacijsku krizu kakvu mi imamo danas u Hrvatskoj.

Vlada debelo kasni jer nije htjela prihvatiti te zahtjeve.

“Izgubili smo vrijeme zbog Vladinog nedjelovanja i zbog uvođenja eura imat ćemo dodatni inflatorni udar i dodatni rast cijena, a to se moglo izbjeći. Inicijative koje smo predlagali trebale su krenuti već početkom godine i po uzoru na druge zemlje koje su uvodile euro trebali smo početi s mjerama godinu dana prije uvođenja eura, ali nismo”, napomenuo je čelnik SDP-a.

Grbin se osvrnuo i na kritike Vladi zašto nije krenula putem Viktora Orbana i nagodila se s Putinom o nižoj cijeni energenata za hrvatske građane, rekavši da Hrvatska nije u poziciji poput Orbana, a tu je i pitanje solidarnosti.

“Mi smo prošli kroz rat i znamo što znači pomoć i potpora drugih kada te napadaju i tu moramo biti na pravoj strani povijesti, ali i voditi računa o tome kakve će utjecaje na ove mjere koje se donose na razini EU imati na građane”, kazao je.

Obračun PDV-a na trošarine uređen je pravilima EU i mi već dugo govorimo da se trebaju revidirati i vidjeti ima li prostora za uštede, kazao je Grbin.

Dodavši je da je na Hrvatskoj kao članici EU koja je itekako izložena problemima iz ove energetske u inflacijske krize je da potakne EU da djeluje.

“Kao članica EU imamo pravo i obvezu inzistirati da se određena pravila EU korigiraju da pomognu našim građanima i zato mi je žao da se naš predsjednik Vlade time ne bavi više i ako je doista tako utjecajan kao što tvrdi, onda mu ne bi trebao biti pretjeran problem stvoriti koaliciju koja će napraviti takve promjene. Ako to ne učini, onda je jedina i isključiva sitnež na hrvatskoj političkoj sceni Andrej Plenković”, zaključio je Grbin.

 

Komentari