Pavliček: Demokracija na Plenkovićev način

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Saborski zastupnik iz redova Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček na svom Facebook profilu odgovorio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u vezi njegove izjave o referendumu po pitanju hrvatske valute i uvođenju eura. Naime, Plenković je rekao kako “neće biti referenduma po pitanju uvođenja eura”.

“Današnja izjava premijera Plenkovića vezano za referendum oko ulaska Hrvatske u eurozonu samo potvrđuje da se nažalost nalazimo u samom sumraku demokracije.

Izjavom da ‘referenduma neće biti’ premijer se postavlja iznad samog hrvatskog naroda i iznad Ustavnog suda, koje je po Ustavu RH neovisan.

Poštovani premijeru, želim Vas posjetiti na nekoliko članak Ustava RH kao i Zakona o ustavnom sudu kojih se i sami morate pridržavati.



Tako čl. 1. Ustava RH među ostalim glasi:
‘U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu’

Članak 87. Ustava RH glasi:
‘…Hrvatski sabor će raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača… Odluka donesena na referendumu je obvezatna’.

Ustavni Zakon o Ustavnm sudu RH u članku 94. veli:
‘Na zahtjev Hrvatskoga sabora Ustavni sud će,…., utvrditi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke….za njegovo raspisivanje’.

O održavanju referenduma poštovani premijeru Vi sigurno nećete odlučivati. Pravorijek o tome će dati hrvatski građani sa potrebitim brojem potpisa kao i eventualno Ustavni sud.

Gazde su, očito, uznemireni. No, mi nećemo posustati I nećemo dati kunu bez borbe svim demokratskim sredstvima!

Pozivam sve da se prijave za volontere i pomognu da sačuvamo nacionalnu valutu”, napisao je Pavliček u objavi na Facebooku.

Komentari