Pavle Kalinić: Najidealnije bi bilo da se kupi četiri do šest zrakoplova F-35

Prvi čovjek Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić bio je gost današnjeg Novog dana N1 Televizije.

Hrvatska opet pokušava nabaviti višenamjenske borbene avione. Kupnju aviona u studiju Novog dana komentirao je pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić. On, naime, smatra da niti jedna ponuda nije dobra.

“Svi avioni koji su ovdje ponuđeni su generacija 4, dakle prošlo svršeno vrijeme, aorist. Danas je Hrvatska dio NATO-a i ako želi imati suvremene zrakoplove, treba razgovarati o F-35. Kada gledate međunarodne vijesti, nitko ne želi kupiti Gripene, Rafale, jer je to prošlo svršeno vrijeme. Ali treba razmišljati o nekoj drugoj stvari, a to je da vjerojatno 6. generacija zrakoplova uopće neće imatipilote”, smatra Kalinić.

Smatra da su MIG-ovi odavno trebali biti prizemljeni i stavljeni u muzeje i dodaje: “Sve ovo što nam je ponuđeno nije dovoljno. Sve zemlje to napuštaju, SAD, Izrael… Najidealnije bi bilo da se kupi četiri do šest zrakoplova F-35 i da naši ljudi prođu obuku.”



Na pitanje je li realno i dobro sada kupovati zrakoplove kada bilježimo najveći pad BDP-a otkako se isti mjeri, Kalinić odgovara: “Smatram da svaka zemlja koja sebe želi vidjeti kao suverenu državu mora imati zrakoplovstvo. Naravno da ne može imati ni blizu onoliko koliko bi trebala imati, ali četiri do šest F-35 zrakoplova može”, kaže.

“Mi se cijelo vrijeme s ovom kupovinom ponašamo kao zemlja kolonija, a ne zemlja koja ima interese”, dodaje.

Smatra da je Zakon o obnovi Zagreba trebao biti izglasan prije šest mjeseci i da se jako kasni s tim.

“Zakon o obnovi Zagreba je potreban i kasni ni više, ni manje nego šest mjeseci. Bolje loš zakon nego nikakav. Sad je prošlo šest mjeseci i još nemamo nikakav zakon. Trebalo je odmah krenuti u statičku obnovu”, smatra Kalinić i kaže kako je procjena koja je rađena prije 12 godina pokazala kako upravo potres predstavlja najveću ugrozu za Zagreb.

Komentari