PAVIĆ ŠIMETIN: Podvarijante koronavirusa BA.4 i BA.5 se brže šire i zbog toga raste broj novooboljelih

Bruno Konjević/Cropix

Europu zahvaća još jedan val zaraze koronavirusom. U Njemačkoj broj novozaraženih premašuje 100 tisuća dnevno, u Francuskoj je gotovo 80 tisuća, a vrtoglavo raste i u Portugalu, Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, Nizozemskoj i Danskoj. Raste broj novozaraženih i u Hrvatskoj – više od 60 posto, u zadnjih dva tjedna, odnosno, 81 posto u zadnjem tjednu, kazala je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a u emisiji Studio 4.

– Taj se porast vidi i u drugim zemljama EU. 20.06. kada je kod nas počeo broj zaraženih rasti, u Francuskoj je porast već bio 300 posto u odnosu na prethodne tjedne, naglasila je. Dodaje da ono što se zna je to da raste udio BA.4 i BA.5 podvarijante omikrona i udio od te podvarijante u Hrvatskoj je iznosio u svibnju 3 posto, da bi u prvoj polovici lipnja narastao udio na 15 posto i očekuje se daljnji porast.

– Ove podvarijante se brže šire i zbog toga raste broj novooboljelih. Osobe koje su cijepljene ili koje su preboljele imaju blažu kliničku sliku i manje šanse da završe u bolnici, naglasila je. I dalje se građani pozivaju na cijepljenje.

Pavić Šimetin je rekla kako u Hrvatskoj nema novih slučajeva majmunskih boginja. Prošli je tjedan potvrđena samo jedna osoba. U zemljama zapadnog svijeta registrirano je više od 3 tisuće slučajeva.



Novi podaci o zlouporabi droga u Hrvatskoj za 2021. godinu, odnose se na podatke o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga. Oni pokazuju smanjenje od 20-ak posto u odnosu na prethodno razdoblje. U Hrvatskoj taj pad traje još od 1013. godine, što je posljedica u promjeni vrsta droga koje dominiraju među ovisnicima.

17 posto mladih u prvomu srednje probalo marihuanu

– Heroinska ovisnost koja je zatrpala zdravstveni sustav bila je vodeći problem od 90-ih godina prošlog stoljeća, sve je manje aktualna posebno među mladima. Nove psihoaktivne tvari koje su sada aktualne među mladima, osim kanabisa, prisutan je kokain, amfetamin i oni ne stvaraju ovisnosti koje zahtijevaju brzo javljanje liječniku i dugotrajni ostanak u tretmanu kao što je heroinska ovisnost, rekla je Ivana Pavić Šimetin. Dodaje kako podaci govore da se oko 12 posto smanjila upotreba marihuane u prvom razredu srednje škole i po prvi puta broj djevojaka i mladića je gotovo izjednačen glede konzumiranja.

– Od 45 zemalja koje su uključene u ovo istraživanje, samo Slovenija i Hrvatska su do sada provele anketiranje među učenicima, kazala je. Istraživanja govore kako je 17 posto mladih u prvom razredu srednje škole probalo marihuanu. Najmlađa osoba koja se liječi ima 16 ili 17 godina.

Komentari