Pavić Šimetin: Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb

Screenshot HRT

Prošlog tjedna porastao je broj cijepljenih prvom dozom. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, rekla je kako treba pojačati cijepljenje te istaknula da bi se po odazivu na cijepljenje ostatak Hrvatske treba ugledati na Zagreb.

“Zagreb vodi u cijepljenju, što je počelo u prvoj fazi cijepljenja kada su bili cijepljeni zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima. Imamo ih puno, pa je to dulje trajalo, a kada su oni cijepljeni, nastavio se izvrstan odaziv. Ostatak Hrvatske trebao bi se ugledati na Zagreb, gdje ima više cijepljenih drugom dozom nego što ih je u nekim županijama s prvom dozom”, kazala je Ivana Pavić Šimetin u razgovoru za Dnevnik HTV-a.

Cijepljenje u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” najavljeno je do 19 sati, ali još traje zbog velikog interesa građana. Cijepilo se više od 550 ljudi, a još oko 50 ih čeka svoj red. Ne čeka se dulje od 15 minuta. Interes je velik. Uglavnom su bile prve doze, nešto drugih doza.

“Cijepe se i oni koji nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, a oni koji imaju OIB mogu preko sustava doći do digitalne potvrde. Ima i onih koji imaju OIB, a nisu uvedeni u bazu podataka, znači – treba imati zdravstveno osiguranje, to je na prvom mjestu”, poručila je Pavić Šimetin.



Kazala je da je bilo nekoliko pojedinačnih situacija s viškom cjepiva, i to ne u smislu da je istekao rok trajanja od 6 mjeseci, nego su otopljene veće količine Pfizera ili Moderne nego što se može u mjesec dana potrošiti.

“To je rješavano tako da su ta cjepiva ustupljena drugim zavodima koji su u tom trenutku imali veću potražnju za cjepivom”, rekla je.

Na pitanje o uvođenju obveznog cijepljenja, odgovorila je da se u Europi razgovara o obveznom cijepljenju, da se prati i gleda što druge zemlje rade.

“Na prvom mjestu bili bi zdravstveni djelatnici i djelatnici u domovima za starije”, rekla je.

Od sutra se u Zagrebu na tri punkta građani mogu cijepiti cjepivom Johnson & Johnson. Riječ je o jednoj dozi, pa se nakon 22 dana može dobiti COVID putovnica.

Kako bi se broj procijepljenih povećao za 1 %, primjerice u Splitsko-dalmatinskoj županiji dnevno bi se trebalo cijepiti 3700-3800 ljudi.

Komentari