Pauletić o Plenkoviću: Afirmirao je najbešćutniju političku trgovinu i HDZ pretvorio u stranku bez ideološkog sadržaja

Foto: Paun Paunovic / CROPIX

S približavanjem parlamentarnih izbora, Domovinski pokret gotovo na dnevnoj bazi predstavlja neko od svojih pojačanja, a mnoge je iznenadila vijest da će se na Škorinoj listi u X. izbornoj jedinici naći i Robert Pauletić.

Poznati hrvatski enigmat, kvizaš, novinar, putopisac i tekstopisac već se okušao u politici kada se na lokalnim izborima 2017. godine kandidirao za gradonačelnika Splita.

“Od početka mi se svidjelo ono što Škoro govori. Teme, način govora, ponuđena rješenja, sve. Prepoznao sam svoje težnje u njegovim idejama. Još otkad je snimio onaj prvi govor za predsjedničku kampanju, vidio sam u njemu državnički potencijal. Javno sam predvidio da će postati predsjednik u trenutku kad je još bio ispod deset posto potpore, pa su mi se mnogi smijali, a na kraju mu je nedostajalo samo dva postotka da uđe u drugi krug, gdje bi sigurno pobijedio Milanovića”, rekao je.

“Kad sad gledam, možda je i bolje da Škoro nije uspio ući u drugi krug. Uostalom, to sam mu i rekao (smijeh). Kao predsjednik ne bi imao neke ovlasti, a u ovoj konstelaciji snaga možda postane i premijer, što je sasvim druga priča. Prije nekoliko mjeseci, mislim u veljači, prešao sam preko svoje urođene odbojnosti prema političkim strankama i priključio sam se Domovinskom pokretu, i to u tišini, kao običan simpatizer, nisam imao nikakvih političkih ambicija. Kad me sam Škoro pozvao da se aktivnije uključim, odlučio sam pristati na to”, dodaje.



“Bio sam siguran da više neću ići u politiku”

Komentirao je splitske izbore kada je bio Mostov kandidat, ali je usred kampanje odustao od utrke za gradonačelnika.

“Da, u tom trenutku bio sam siguran da više neću ići u politiku. Eto, u međuvremenu se pojavila nova snaga koja obećava mogućnost promjene, možda i uspijemo srušiti taj dvostranački zid klijentelizma koji guši Hrvatsku. Muči me što nam mladi moraju odlaziti u inozemstvo, a da imamo samo malo bolju vlast, ovdje bi bio raj na Zemlji. I moj najstariji sin živi u Turskoj, u Ankari, treći sin išao je svojedobno studirati u Englesku, tko zna što će biti s mlađom djecom? Vrijedi se boriti za to da nam djeca ostanu ovdje”, navodi.

Na pitanje tko će se naći na Škorinoj izbornoj listi u X. izbornoj jedinici, Pauletić kaže da se o tome odlučuje upravo ovih dana.

“Ima puno kombinacija, jasno vam je da neke stranke i kalkuliraju, žele vidjeti tko će biti na suparničkim listama. Znam za mnoge kombinacije, ali ne bih govorio o tome. Jedino je sigurno da ja neću nositi listu, bit će neko iskusnije političko ime od mene na prvom mjestu Domovinskog pokreta za X. izbornu jedinicu”, rekao je.

Otkrio je i kakav uspjeh Domovinskog pokreta očekuje u Hrvatskoj. “Bit će to lijep uspjeh, s puno mandata. Očekujem da nitko neće moći formirati vlast bez Domovinskog pokreta, osim ako, nakon HNS-a i SDSS-a, Andrej Plenković ne koalira i s SDP-om”, rekao je.

Na pitanje što kaže o stavu da je nakon izbora suradnja HDZ-a i Domovinskog pokreta neizbježna, Pauletić navodi da se ne bi složio s tim.

“Prvo, ne znamo kako će se izbori završiti. Ovaj put je zaista neizvjesnije nego ikada. Drugo, u Domovinskom pokretu nezadovoljni smo politikom Plenkovićevog HDZ-a. Po mom mišljenju, on je tu stranku odveo oštro ulijevo, taj njegov liberalni europeizam ne slaže se s temeljnim vrijednostima većine hrvatskog naroda. Afirmirao je najbešćutniju političku trgovinu i HDZ pretvorio u stranku bez ideološkog sadržaja. Ako bi mu zatrebalo, mislim da bi on koalirao i s Radničkim pokretom kad bi ovi nekim čudom dobili mandat, samo da osigura famoznih 76 ruku. Vjerujem u čvrstoću našega vodstva i sada i nakon izbora. Stvari se moraju korjenito promijeniti, a to je po meni moguće u dva koraka, jer brže očito ne ide”, kaže.

Izbori u doba korone: “Još jedan Plenkovićev lukav potez”

Pauletić smatra da je za Hrvatsku jako loše da se izbori događaju dok još traje kriza s koronavirusom.

“Još jedan Plenkovićev lukav, pa rekao bih čak i makijavelistički potez. Želio je kapitalizirati porast rejtinga uzrokovan kriznim stanjem zbog korone. Sad je podijelio ljudima sve iz bisaga da prežive ove teške mjesece, još će se zadužiti ako treba, samo da pokuša dobiti izbore. Vidite, to je naš novac, nije on dao nešto svoje, nego naše. A poslije neka bude kataklizma. Ne zaboravimo da je HDZ prije korone već bio pao na 20 posto. Paradoksalno, virus ih je podigao. Drugo, ovakvi izbori nisu regularni. Kako održavati skupove u uvjetima kad je ograničeno okupljanje ljudi?”, ističe.

Komentirao je i je li Domovinski pokret na neki način novi Most. “Istina, slične su težnje, slične i programske postavke. Zato me Domovinski pokret i privukao. Da, žao mi je što nije došlo do sporazuma. Bili bismo jači zajedno, došlo bi to i do 30 mandata. Ovako se nažalost i Most raslojio, mnogi njihovi vodeći ljudi se se razočarali i otišli, jer su vidjeli da su pogrešnim potezom izbačeni iz igre. Inače cijenim principijelnost čelnika Mosta, ali mislim da su jednostavno načinili ishitren potez”, navodi.

Pauletić navodi da promjene moraju doći, prije il kasnije. “Što prije dođu, to bolje, Hrvatska je izmučena. Prestigli su nas Rumunji, koji su prije dvadeset godina imali dvostruko manji bruto proizvod po glavi. Vjerujem da će to ići u dva koraka, da će Dompok još na ovim izborima uz desnicu preuzeti i dobar dio glasača prema centru. Jer, naša stranka nipošto nije ekstremna desnica, kako je pojedini politički analitičari na platnom spisku zna-se-koga pokušavaju prikazati”, rekao je.

“Dompok je snaga s desnog centra, mi smo umjereni konzervativci. Jeste li čuli predsjednika stranke Škoru ili nekog iz vodstva da je ikad izjavio nešto radikalno? Htio bih čuti nekakav tobože ekstremistički citat? Ne postoji, naravno. Istina, među našim koalicijskim partnerima ima stranaka koje su desnije od nas, ali niti jedna od tih stranaka nije ekstremna desnica. U Hrvatskoj ekstremni desničari nisu prisutni u ozbiljnoj politici. Hrvatska ekstremna desnica je pojam izmišljen zbog interesa ideoloških protivnika. Takve laži moraju prestati”, objasnio je.

“Gradonačelnička pozicija više me ne zanima”

Upitan postoji li mogućnost velike koalicije, kaže da itekako postoji. ” Jasno je, međutim, da bi tako nešto bilo katastrofa za Hrvatsku. Prešutno pomireni birokrati i aparatčici HDZ-a i SDP-a i službeno bi ozakonili svoju neprirodnu vezu. Pitanje je bi li izmučena Hrvatska mogla izdržati četiri godine velike koalicije. Dobra strana velike koalicije, međutim, bilo bi to što bi mnogi glasači napokon progledali i vidjeli kako tu ideologije i želje za promjenama apsolutno nema, nego da su se dva gnijezda državnih parazita ujedinila u jedno megagnijezdo. Valjda bi onda većina konačno glasovala za treću opciju. Ako ne bi ni tada, onda zaslužujemo propast”, rekao je.

Za godinu dana održat će se i lokalni izbori. Pauletić je otkrio hoće li Domovinski pokret pokušati ući u splitsko Gradsko vijeće.

“Daleko je to još, ali vjerujem da će se Domovinski pokret okušati i na lokalnim izborima, zašto ne? Kandidat Domovinskog pokreta za splitskog gradonačelnika, međutim, bit će netko drugi, oko toga sam siguran sto posto. Mene gradonačelnička pozicija više ne zanima, a isto tako ne mislim se više aktivno uključivati u visoku politiku, u smislu povratka u Vladu RH. Neka ministri i zamjenici ministara budu novi ljudi, sposobni mladi stručnjaci za svoja područja, da vrate građanima Hrvatske bolji standard i osmijehe na lica”, kaže Pauletić za Dalmacija danas.

Komentari