Papa Franjo “zamolio” Putina da “zaustavi spiralu nasilja” u Ukrajini

Foto: Guliver

Papa Franjo u nedjelju je “zamolio” ruskoga predsjednika Vladimira Putina da “zaustavi spiralu nasilja” u Ukrajini te je izrazio duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinskih regija koje je “u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Prije Angelusa na Trgu svetoga Petra Papa se obratio predsjedniku Ruske Federacije, moleći ga da zaustavi, “među ostalim i iz ljubavi prema vlastitom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti”.

Papa Franjo je prvi put od početka sukoba u Ukrajini 24. veljače izrijekom spomenuo ruskoga predsjednika u svome govoru.

Sveti Otac je prvi put progovorio i o ruskome pripojenju ukrajinskih teritorija, osudivši “te najnovije poteze koji su u suprotnosti s načelima međunarodnog prava”.



-Duboko žalim zbog ozbiljne situacije koja je stvorena posljednjih dana (…) Ona povećava rizik od nuklearne eskalacije do te mjere da potiče bojazan od katastrofalnih posljedica izvan kontrole na globalnoj razini, ocijenio je.

Papa je uputio jednako snažan poziv i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju. Pozvao ga je da bude “otvoren za sve ozbiljne prijedloge kada je posrijedi mir”.

Još jednom osuđujući “ludilo” i “užas” rata, Franjo je inzistirao na poštivanju svetosti ljudskog života i “suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje”, prenosi Hina.

Sveta Stolica od 24. veljače nastoji održati osjetljivu diplomatsku ravnotežu s dvjema zemljama.

Ranije je papa osudio “okrutan i besmislen” rat, pritom ostavljajući otvorenom mogućnost dijaloga s Moskvom.

Komentari