Papa Franjo zahvalio novinarima na pomoći u razotkrivanju seksualnih skandala u Crkvi

Papa Franjo je zahvalio novinarima što su pomogli u otkrivanju skandala o svećeničkom seksualnom zlostavljanju koje je Rimokatolička crkva prvobitno pokušala zataškati.

Papa je pohvalio, kako je kazao, “misiju” novinara i novinarstva. Istaknuo je kako je ključno da novinari izađu “na teren” i razotkriju što se događa u vanjskome svijetu jer se samo tako mogu suprotstavili dezinformacijama na internetskim stranicama.

“Zahvaljujem vam jer nam govorite o tomu što u Crkvi nije kako treba biti, jer ste nam pomogli da takve stvari ne gurnemo pod tepih, kao i za glas koji ste dali žrtvama zlostavljanja”, rekao je Papa.

Na naslovnicama 2002.
Franjo je govorio na svečanosti održanoj u čast dvoje vatikanskih dopisnika veterana, Philipa Pullelle iz Reutersa i Valentine Alazraki iz meksičke Noticieros Televise, koji su tijekom svojih dugih novinarskih karijera pokrivali događaje iz Vatikana.



Skandali o seksualnom zlostavljanju u crkvenim redovima na naslovnice su dospjeli 2002., kad je američki list The Boston Globe objavio seriju članaka u kojima je razotkrio obrazac svećeničkog zlostavljanja maloljetnika i raširenu kulturu zataškavanja takvih informacija unutar Crkve.

Od tada Crkvu u brojnim zemljama svijeta tresu skandali. Posljednja je razotkrivena u Francuskoj, gdje je velika istraga iz listopada otkrila da su francuski svećenici u zadnjih 70 godina seksualno zlostavljali više od 200.000 djece.

Kritičari su optužili Franju da je presporo reagirao na skandale otkako je 2013. postao poglavar Katoličke crkve. Predbacuju mu i da je vjerovao svojim kolegama svećenicima, a ne riječima brojnih žrtava zlostavljanja.

No 2018. Franjo je pokušao ispraviti greške iz prošlosti. Tada je javno priznao da je pogriješio u čileanskom slučaju zlostavljanja te je obećao da Crkva više nikad neće pokušati prikriti takva zlodjela.

Tiranija stalne prisutnosti na društvenim mrežama
Godine 2019. pozvao je na “sveobuhvatnu borbu” protiv takvih zločina koje treba “zbrisati s lica zemlje”.

U subotu je među ostalim rekao da je misija novinara “razjasniti, učiniti svijet manje nejasnim mjestom te omogućiti onima koji u njemu žive da ga se manje boje”.

Da bi u tomu uspjeli, novinari moraju izbjeći tiraniju stalne prisutnosti na internetskim i društvenim mrežama, istaknuo je Papa.

“Ne može se sve reći putem e-pošte, telefona ili ekrana”, pojasnio je Sveti Otac.

Komentari