Papa Franjo u Japanu: Zaštita svakog života i naviještanje evanđelja dio su istoga poslanja

Vatican media

Prvoga dana svog apostolskog pohoda Japanu u subotu 23. studenoga papa Franjo susreo se u Apostolskoj nuncijaturi glavnoga grada Japana s biskupima, članovima Japanske biskupske konferencije. Zatražio je od njih da promiču “cjeloviti razvoj osoba” i bore se protiv očaja mladih, da “kulturu uspjeha” otvore kulturi bezgranične ljubavi, koja svima nudi priliku za sretan život.

“Zaštita svakog života i naviještanje evanđelja” dio su istoga poslanja, budno paziti na ono što može spriječiti “cjeloviti razvoj osoba” koje su vam povjerene, poručio je Papa u svom prvom govoru tijekom apostolskog pohoda Japanu u obraćanju biskupima te zemlje, njih ukupno 29. Podsjećajući na geslo pohoda “Zaštititi svaki život” koji obilježava to putovanje, 38 godina nakon pohoda svetog Ivana Pavla II., Papa je istaknuo prijetnje žiteljima Japana, kao što su porast samoubojstava, bullying i svi oblici izolacije koji dovode do otuđenosti i duhovne dezorijentiranosti. Da bi se pobijedilo očaj, posebno među mladima, potrebno je “kulturu uspjeha” otvoriti kulturi besplatne ljubavi, koja će svima, a ne samo “uspješnima”, pružiti priliku za sretan život.

U svom govou podsjetio na skrivene kršćane

U svom govoru povjerio se japanskim biskupima da je od malih nogu “osjećao simpatiju i naklonost prema ovim krajevima”, ali da je od ostvarenja “tog misijskog poticaja”morao odustati zbog zdravstvenih problema, iako je kasnije kao nadbiskup iz Buenos Airesa slao mnoge svećenike “fidei donum” u Japan. Danas mi, istaknuo je Papa, “Gospodin pruža priliku da budem među vama kao misionar hodočasnik stopama velikih svjedoka vjere”.

Podsjetio je u nastavku govora na “skrivene kršćane” iz regije Nagasaki, koji su generacijama čuvali svoju vjeru zahvaljujući krštenju, molitvi i katehezi. Zahvaljujući ovom svjedočenju i toj tihoj prisutnosti, podsjetio je Papa, danas ste “vi živa Crkva, koja je opstala izgovarajući Gospodinovo Ime i razmišljajući o tome kako vas je on vodio usred progona”.

Svjedočanstvo mučenika i strpljivo čekanje plodove koje Gospodin daje u svoje vrijeme karakterizirali su apostolat kojim ste išli u korak s japanskom kulturom. Kao rezultat toga, tijekom godina oblikovali ste lice Crkve koje je japansko društvo veoma cijenilo zahvaljujući vašim mnogim doprinosima općem dobru, istaknuo je Papa.

Ponudimo svima evađeosku poruku nade

Kao “mučenička” Crkva, primijetio je Papa, Crkva u Japanu “može govoriti s većom slobodom” o temama mira i pravde. Potvrdio je da će u Nagasakiju i Hirošimi, gdje će se pomoliti za žrtve atomske bombe iz 1945., odjeknuti “vaši proročki apeli na nuklearno razoružanje” i da će se susresti s “onima koji još uvijek na sebi nose rane te tragične epizode iz ljudske povijesti”, kao i sa žrtvama “trostruke katastrofe” iz ožujka 2011. (potres, tsunami i havarija nuklearne elektrane Fukushima).

Njihova dugotrajna patnja rječiti je podsjećaj na našu ljudsku i kršćansku dužnost da pomažemo onima koji trpe u tijelu i duhu i da svima ponudimo evanđeosku poruku nade, ozdravljenja i pomirenja, istaknuo je Papa.

Komentari