Papa Franjo: Trebamo vođe koji na međunarodnoj razini ljudima omogućuju međusobno razumijevanje i dijalog

Twitter

 Papa Franjo je u utorak, prvoga dana posjeta Kazahstanu, održao govor u kojem je hvalio multilateralizam pred logikom “blokova”, upozorivši na opasnost od novih sukoba usred napetosti povezanih s ratom u Ukrajini.

– Dolazim u vrijeme ludoga i tragičnog rata koji je potaknula invazija na Ukrajinu, a istodobno našoj epohi prijete i drugi sukobi. Došao sam ovamo da bih ukazao na vapaj tolikih ljudi koji mole za mir, rekao je Papa u svojemu prvom govoru održanom pred kazahstanskim vlastima i diplomatskim zborom u glavnome gradu Nursultanu.

– Treba izbjeći isticanje suparništva, kao i jačanje suprotstavljenih blokova. Trebamo vođe koji na međunarodnoj razini ljudima omogućuju međusobno razumijevanje i dijalog te generiraju novi ‘duh Helsinkija’, dodao je, aludirajući na sporazume iz 1975., koji su potpisani na kraju Helsinške konferencije o sigurnosti i suradnji u Europi. Njima je, nakon više desetljeća hladnoga rata potvrđen detant između zapada i Sovjeta.

Papa smatra da treba “ojačati multilateralizam”. Inzistirao je na potrebi dijaloga svih “sa svima”, implicitno aludirajući na Rusiju.



Sveta Stolica od veljače nastoji održati diplomatske kontakte s Moskvom i pritom osuđuje “okrutan i besmislen” rat.

Sveti Otac pohvalio je snagu Kazahstana, zemlju u kojoj se susreću brojne etničke skupine i koje se nalazi na “raskrižju važnih geopolitičkih čvorišta”. Papa je tu zemlji nazvao “jedinstvenim multikulturalnim laboratorijem”.

Bergoglio je pozdravio činjenicu da se “Kazahstan odrekao nuklearnog oružja” te je pohvalio “energetsku i ekološku politiku zemlje usmjerenu na smanjenje emisija stakleničkih plinova, na međureligijski dijalog i afirmaciju vrijednosti ljudskog života kroz ukidanje smrtne kazne”, o čemu je zakon donesen u siječnju 2021.

Papa se osvrnuo i na “proces demokratizacije čiji je cilj ojačati ovlasti parlamenta i lokalnih vlasti”

Komentari