PAPA FRANJO POSLAO SNAŽNU NOVOGODIŠNJU PORUKU CIJELOM SVIJETU: Nasilje prema ženama vrijeđa Boga

screenshot

Papa Franjo pozvao je u novogodišnjoj poruci danas, kada Rimokatolička crkva slavi svetkovinu svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, na prestanak nasilja prema ženama jer povrijediti ženu znači povrijediti Boga.

Slaveći misu u bazilici sv. Petra u Rimu 85-godišnji papa Franjo činio se u dobroj formi za razliku od Stare godine kada je u zadnji trenutak odlučio da neće predvoditi misu kako se očekivalo, piše Reuters.

Papa je danas prehodao središnji brod bazilike čitavom duljinom za razliku od jučer navečer kada je ušao sa sporednog ulaza i odande pratio misu. Zbog ishilagije (išijasa) uslijed čega se bolovi šire u noge, Papi su ponekad nemoguća dulja stajanja.

U svojoj novogodišnjoj homiliji Papa se usredotočio na teme majčinstva i žena – za koje je kazao da održavaju tkanje života i uputio jednu od najsnažnijih poruka kojima poziva na okončanje nasilja nad ženama.


– I zato što majke donose život i drže ovaj svijet, učinimo velike napore kako bismo slavili majke i štitili žene, rekao je Franjo.

– Koliko je samo nasilja upereno prema ženama! Neka to prestane! Povrijediti ženu znači povrijediti Boga koji kroz ženu skrbi za naše čovječanstvo, dodao je.

Papa je i prošli mjesec u programu za talijansku televiziju govoreći o ženi koju je tukao bivši suprug rekao da je obiteljsko i nasilje prema ženama gotovo sotonski čin.

Od početka pandemije Covid-19, prije gotovo dvije godine, Franjo je nekoliko puta osuđivao obiteljsko nasilje koje je u mnogim državama poraslo u vrijeme lockdowna jer su tim mjerama žene bile potpuno zatvorene sa svojim zlostavljačima.

U poruci za Svjetski dan mira koja je objavljena u prosincu, papa Franjo je pozvao zemlje da novac koji izdvajaju za naoružanje preusmjere u obrazovanje i osudio je trošenje novca na oružje na uštrb socijalnih davanja.

Godišnja poruka mira šalje se šefovima država i vlada i međunarodnim organizacijama, a Papa po jedan primjerak predaje dužnosnicima koji će ga posjetiti u Vatikanu tijekom godine.

Komentari