Papa Franjo nastavlja putovanje prema Japanu

Papa Franjo napustio je Tajland u subotu nakon trodnevnog posjeta te se uputio prema Japanu, gdje će posjetiti Hirošimu i Nagasaki u sklopu kampanje protiv nuklearnog oružja.

S osamdesetdvogodišnjim Papom je u zračnoj luci bila sestra Ana Rosa Sivori, njegova rođakinja koja je radila u tajlandskim školama preko 50 godina te je bilo prevoditelj tijekom Papinpg posjeta.

Papa Franjo vodio je misu za malu katoličku zajednicu u većinski budističkom Tajlandu te je govorio protiv trgovine ljudima i seksualne eksploatacije žena.

Antinuklerna kampanja

Očekuje se da će Papa u Japanu fokus staviti na svoju antinuklearnu kampanju, pogotovo u nedjelju, kada će posjetiti Hirošimu i Nagasaki.



Oko 400 tisuća ljudi umrlo je, odmah nakon što je američka vojska bacila atomske bombe na ta dva grada kako bi okončala Drugi svjetski rat, ili kasnije od posljedica radijacije.

Papa će se susresti s preživjelima, pomoliti se i pročitati poruku o nuklearnom oružju kod epicentra eksplozije u Nagasakiju.

Nakon toga posjetit će Memorijalni park mira u Hirošimi, dok će se u Tokiju susresti s osobama koje su doživjele nesreću u nuklearnoj elektrani Fukušima 2011.

Papa se zalaže za potpunu zabranu nuklearnog oružja, a 2017. je poručio kako ih zemlje ne bi trebale posjedovati niti kao sredstvo odvraćanja napada.

Misionar u Japanu

Kao mladi svećenik, Papa je želio biti misionar u Japanu te će se susresti sa sve malobrojnijim “skrivenim kršćanima”, potomcima japanskih kršćana koji su od početka 17. stoljeća u tajnosti prakticirali svoju vjeru sve dok 1873. kršćani nisu dobili slobodu ispovijedanja vjere u Japanu.

U Japanu, većinom budističkoj i šintoističkoj zemlji, kršćani čine oko 1 posto od ukupno 126 milijuna stanovnika.

Katolika je oko 536 tisuća, a kršćani su natprosječno zastupljeni u japanskoj eliti, čiji su pripadnici nerijetko pohađali katoličke privatne škole, bez usvajanja religije.

Dva japanska premijera bili su katolici: Takashi Hara, koji je bio premijer od 1918. do 1921. te trenutni ministar financija Taro Aso, koji je bio premijer 2008.-2009.

Komentari