Papa Franjo imenovao dubrovačkog biskupa Matu Uzinića za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije

Mate Uzinić/Grgo Jelavic/PIXSELL

Odlukom pape Frane, dubrovački biskup Mate Uzinić u srijedu 4. studenoga, na blagdan svetog biskupa Karla Boromejskog, imenovan je za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije, objavljeno je u Vatikanu točno u podne.

Biskup Uzinić naslijedit će riječkog nadbiskupa i metropolitu Ivana Devčića, kad ovaj navrši 75 godina života i kad Sveti Otac prihvati njegovo odreknuće od službe.

Nakon što ga je mimoišla Splitsko-makarska nadbiskupija, jer je, podsjećamo papa Frane na mjesto nadbiskupa koadjutora u Splitu imenovao mons. Dražena Kutlešu, bilo je pitanje dana kad će Uzinić završiti u Rijeci ili možda u Zagrebu, gdje se kanonskoj dobi za umirovljenje približava kardinal Josip Bozanić. Ili, što je također vrlo izgledno, biskup Uzinić službom u Rijeci možda sebi otvara vrata za zagrebački Kaptol, jer bi Bozanić 20. ožujka 2024. trebao navršiti 75. godina, piše Slobodna Dalmacija. 

Biografija

Na stranicama dubrovačke biskupije navodi se kako je biskup Mate Uzinić rođen u poljičkoj Dubravi ispod Mosora, u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, 17. rujna 1967. U Dubravi je pohađao osnovnu školu, a gimnaziju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.



Nakon obavezne vojne službe u trajanju od godinu dana (1986./1987.) na poluotoku Prevlaka, na Teološkom fakultetu u Splitu završava studij filozofije i teologije te postiže akademski stupanj bakalaureat 1993. godine. Zaređen je za svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 27. lipnja 1993.

Tijekom tri godine obnašao je pastoralnu službu u župama Omiš i Otrić-Struge. Godine 1996. nastavio je studij u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu, postigavši 2000. godine licencijat iz crkvenog i civilnog prava. Po povratku u Split od 2000. do 2002. obnaša službu sudskog vikara i suca na Crkvenom interdijecezanskom sudu I. stupnja u Splitu i ujedno pastoralnog suradnika u župi Strožanac-Podstrana.

Komentari