PAO PRVI SNIJEG Platak se zabijelio, u Dalmaciji pijavice, tuča i obilna kiša

Velika promjena vremena zahvatila je u noći s petka na subotu Istru koja je uz hladnu frontu donijela naglo zahladnjenje i mjestimice jači razvoj oblaka s tučom, izvijestili su u subotu iz istarskog meteo portala Istramet i dodali da je u višim dijelovima Gorskog kotara pao i snijeg.

U okolici Umaga i Pazina oko ponoći bilo je obilnije tuče, a od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm).

 

S jačim zahladnjenjem kiša je u gorju postupno prešla u snijeg koji trenutno pada u višim dijelovima Gorskog kotara, a osjećaju pravog jesenskog vremena doprinosi i vjetar.



Istra se probudila na pravim jesensko-zimskim temperaturama pa je tako u Pazinu i Labinu izmjereno osam stupnjeva, Poreč je bio na devet, dok je u Puli i Umagu izmjereno 12 stupnjeva uz jaku buru.

U nastavku dana očekuje se promjenjivo vrijeme uz buru.

Prema podacima istarske policije, jaka bura i kiša nisu uzrokovale većih problema u prometu tijekom noći, a zabilježeno je pet prometnih nesreća.

Budući da su za vikend najavljene nepovoljne vremenske prilike, kiša i grmljavinski pljuskovi, kolnici u Istri bit će mokri i skliski, a u takvim uvjetima povećava se i rizik nastanka prometne nesreće. Policija je stoga pozvala vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, kao i da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Naime, upravo je nepropisna ili neprilagođena brzina jedan od glavnih uzročnika najtežih prometnih nesreća pa će tako istarska policija u nedjelju od 15 do 20 sati, na području cijele Policijske uprave istarske provoditi pojačani nadzor kontrole brzine kretanja vozila.

24 javljaju da se kod Primoštena jutros razvilo nekoliko pijavica, a snimljene su i kod Rogoznice.

Obilna kiša jutros pada i na šibenskom području, a nakon što je jučer poplavila garaža pod Poljanom, postavili su zečje nasipe kako bi spriječili sličan scenarij danas, javlja ŠibenikIN.

Crometeo na stranici na Facebooku javlja kako je u Biogradu na moru pala tuča.

 

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), danas će biti promjenljivo oblačno, povremeno s kišom i razmjerno svježe, kiša će biti češća, lokalno i obilnija na Jadranu i u područjima uz Jadran.

Popodne kiša uglavnom u Dalmaciji, gdje je moguć i poneki izraženiji pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren i jak zapadni i sjeverozapadni vjetar, na jugu i jugozapadni, a na sjevernom će dijelu nakon jugozapadnjaka uz obalu prolazno zapuhati bura.

Najviša dnevna temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu te u Slavoniji i Baranji te unutrašnjosti Dalmacije između 17 i 21 stupnjeva.

Komentari