PAO DOGOVOR Zoran Tegeltija kandidat za predsjedatelja Vijeća ministara

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak su imenovali Zorana Tegeltiju kandidatom za predsjedatelja Vijeća ministara BiH čime je otvoren put konačnom rješenju krize vlasti u toj zemlji koja traje još od izbora u listopadu 2018. godine.

Tegeltijino ime nije iznenađenje jer je njega Dodik nominirao za kandidata odmah nakon prošlogodišnjih izbora sukladno načelu etničke rotacije na čelnim dužnostima u tijelima državne vlasti po kojemu je red da u ovom mandatu do 2022. godine Vijeće ministara vodi osoba srpske nacionalnosti.

Tegeltija sada mora dobiti potvrdu u Zastupničkom domu parlamenta BiH što neće biti problem jer su Dodikov SNSD te HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) ranije načelno dogovorile koaliranje pri uspostavi izvršne vlasti, a za to imaju osiguranu natpolovičnu većinu u oba doma državnog parlamenta.

Glavni razlog odgađanja duljeg od godinu dana bio je prijepor između stranaka SNSD i SDA o tome hoće li nova izvršna vlast jasno preuzeti obvezu provedbu koraka koji bi BiH približili članstvu u NATO-u, piše Večernji list.



Komentari