PAO DOGOVOR Evo kako će izgledati odlazak frizeru, pedikeru, brijaču…

Pixabay

Frizeri, kozmetičari, pedikeri, brijači i sve one uslužne djelatnosti gdje je fizički kontakt izražen ponovno otvaraju svoje salone od ponedjeljka, nakon što su zbog pandemije koronavirusa bili zatvoreni više od mjesec dana, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) njihovim je strukovnim udrugama poslao epidemiološke preporuke koje će morati poštivati.

Preporuke su gotovo već do kraja usuglašene s cehovskim udruženjima Hrvatske obrtničke komore (HOK), a frizeri i kozmetičari su poprilično zadovoljni s tim preporukama.

Frizerski saloni će, kako doznaje Jutarnji list, raditi na način da će fizička distanca među klijentima unutar prostora morati biti metar i pol, neće biti ograničenja s obzirom na broj stolica koje imaju, narudžbe će biti telefonske, a na ulazu će se dezinficirati ruke.

Iza svake mušterije morat će dezinficirati sav pribor i prostor, a ogrtači će morati biti jednokratni – ili će koristiti papirnate koje će bacati, ili već postojeće koje imaju koje će morati prati iza svakog klijenta. Moći će i dalje koristiti ručnike koji će se kao i inače prati iza svake mušterije.



Klijentima će se prati kosa

Za bilo koju vrstu frizura kosa će se morati prati, više neće klijenti sami o tome odlučivati. Frizeri će nositi zaštitne maske i rukavice, a preporuka je i da mušterije u salone dolaze s maskom. Preporuka je da frizeri iza svakog klijenta mijenjaju masku i to je zapravo jedina primjedba koju frizeri imaju.

Naime, postoje muške frizure koje su gotovo nakon samo 15 do 30 minuta i ženske koje se rade i po dva sata, pa će u tom smjeru tražiti izmjene, da ne moraju iza baš svake mušterije mijenjati maske već za dva do tri sata, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Pleksiglasi se neće postavljati na pultove.

“Jako smo zadovoljni s mjerama i drago nam je da je HOK bio uključen u izradu preporuka “, kaže Boris Lukovnjak, predsjednik Ceha frizera HOK-a.

Zadovoljni su i kozmetičari, te maseri. I kod njih će biti preporuka da distanca među klijentima bude metar i pol, ali kod njih je obično slučaj da svaki klijent ima svoju kabinu, pa im to nije problem. Epidemiološke mjere zapravo su u skladu s onim što su i dosad radili – dezinfekcija iza svake mušterije, zbrinjavanje infektivnog otpada kod kozmetičara, rad u rukavicama i korištenje jednokratne papirnate zaštite u roli, te ručnika koji se peru iza svake mušterije.

“Dosad smo maske nosili samo ako smo bili prehlađeni, a sada ćemo ih nositi stalno, a preporuka je i da klijenti nose maske”, rekla je Antonija Tretinjak, zagrebačka kozmetičarka iz Ceha frizera i kozmetičara HOK-a za Jutarnji list.

Komentari