PANIKA NA MARKOVOM TRGU Zastupnici otkrili da imaju štednju, rolexe, čamce..

Bruno Konjevic / CROPIX

Ne samo ministri, nego i saborski zastupnici, u jeku posljednjih afera nekoliko su puta provjeravali svoje imovinske kartice. Dio njih unio je i značajne promjene. Neki priznaju da karticu nisu mijenjali godinama, dok ih dio tvrdi da su redovito unosili svaku promjenu, baš kako su to dužni sukladno zakonu, a dio očito još ne zna čini li to ispravno.

Posljednji slučaj izbacivanja Milana Kujundžića iz Vlade, a prije toga trojice ministara Kuščevića, Tolušića i Marića, kao da je natjerao dužnosnike da više pozornosti obrate na svoje imovinske kartice.

“Javnost s pravom očekuje od nas političara da naša imovina, kad ulazimo u politiku, bude jasna i transparentna svakom građaninu kako bi prilikom izlaska iz politike vidjeli jesmo li se vodili načelom da zaboravimo privatno i vodimo se javnim”, kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

‘Kad uzmem kredit, upišem ga’

“Ako ništa, ove netransparentnosti u imovinskim karticama su ponukale i mnoge druge da nadopunjuju svoje imovinske kartice”, kazao je zastupnik SDP-a Gordan Maras, a na pitanje je li on nešto mijenjao, odgovara: “Jesam, kao i svake godine. Ja kad uzmem kredit, upišem ga”.



I dok je HDZ-ov Bačić procjenu vrijednosti svoje imovine povećao za više od milijun kuna, a površina je, kaže, ostala ista, njegov kolega Miroslav Tuđman 10 puta je povećao kvadraturu, unoseći površinu zemljišta oko kuće u Selcu. “Kad sam prvi put to unosio prije osam godina te rubrike nije bilo”, objašnjava Tuđman, a na pitanje zar osam godina nije obnavljao karticu, odgovara: “Ne, tek su nedavno donijeli odredbu da se to mora godišnje raditi.”

Povjerenstvo zatrpano

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne skriva da je zatrpano poslom. “Povjerenstvo je od početka godine zaprimilo 350 imovinskih kartica te je evidentirano i pojačano zaprimanje upita vezanih uz ispunjavanje kartica, kako telefonski, tako i elektroničkom poštom”, odgovaraju iz Povjerenstva.

Neki su zbog kupovine rabljenih automobila, nimalo atraktivnih poput ovih državnih, službenih, uredno ispunjavali svoju dužnost. “Stari auto mi je otkazao poslušnost. Digao sam kredit i kupio auto”, kaže Mostovac Nikola Grmoja.

“Budući da sam kupio rabljeno vozilo, to sam učinio, to je sve”, kaže SDP-ovac Domagoj Hajduković te dodaje da na promjenu nije bio ponukan aferama nego tvrdi da je svoju imovinu unosio i prije. Nekima ni nasljedstvo nije previše povećalo vrijednost imovine, ali uvidjeli su kakvo nam je stanje u zemljišnim knjigama.

“Na nekim česticama se ne spominje što je. Evo, 55 tisuća kvadrata, ne piše o čemu se radi, a to nije vrijednost kao prije 200 godina, tako da je to sve nasljedno”, kaže Mostovac Miro Bulj.

Kada su u pitanju pokretnine, sa skupocjenim Rolexom se može pohvaliti HDZ-ova Branka JuričevMartinčev, ali i HSLS-ov Darinko Kosor. SDP-ov Orsat Miljenić u imovinsku je unio suprugin čamac.

Nakon što se stekao dojam da nam dužnosnici nisu u stanju točno popuniti podatke, čini se da su posljednje afere ipak imale i edukativnu ulogu, pišu Vijesti.hr.

Komentari