PANDORA PAPERS Đukanović i njegov sin Blažo 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju imovinom

Twitter

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo sklopili su 2012. tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz više zemalja, prema globalnoj istrazi o offshore poslovima koju je vodio Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Riječ je o istrazi koja je utvrdila kako su brojni čelnici i poznate osobe skrivali imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, objavio je u nedjelju Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ).

Do sada najveća baza podataka sadrži skoro 12 milijuna dokumenata iz 14 offshore agencija, a jedna od njih je ALCOGAL, vodeći advokatski ured u Panami s predstavništvima na svim poznatijim offshore destinacijama, uključujući Britanske Djevičanske Otoke, preko kojih su, kako navodi crnogorska nevladina organizacija MANS, vođeni poslovi obitelji Đukanović, objavljeno je u dnevniku TV CG.

Da se zaista radi o predsjedniku Crne Gore i njegovom sinu, precizira MANS, pokazuje ovjerena dokumentacija koja je priložena prilikom sklapanja ugovora: diplomatska putovnica Mila Đukanovića i račun za vodu s njegove adrese u Podgorici, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Đukanovićev sin Blažo dostavio je kopiju osobne iskaznice i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.U dokumentima do kojih je došao MANS piše da su Đukanovići sklopili ugovore zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja.

Najnovija predstava za javnost nevladine organizacije MANS, pod nazivom “Pandora papiri”, samo je još jedan u nizu pokušaja diskreditacije predsjednika Crne Gore i članova njegove obitelji, na čemu MANS uzaludno radi godinama, priopćeno je u nedjelju navečer iz kabineta Mila Đukanovića.

Pojašnjava se da je tijekom 2012., u vrijeme kada nije obavljao državne poslove, Milo Đukanović radio na uspostavljanju infrastrukture za otpočinjanje poslovnih aktivnosti zajedno sa sinom.

Istraživanje MANS-a u objavama na Twitteru pozdravili su crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i potpredsjednik vlade Dritan Abazović te su pozvali tužiteljstvo da ispita navode o nelegalnim aktivnostima članova obitelji Đukanović.

Brojni čelnici, među kojima češki premijer, jordanski kralj i predsjednici Kenije i Ekvadora skrivali su imovinu u offshore tvrtkama kako bi utajili porez, pokazala je istraga ICIJ-a.

Istraga u kojoj je sudjelovalo 600 novinara nazvana “Pandora Papers” temelji se na oko 11,9 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge i razotkrila je više od 29.000 offshore tvrtki.

ICIJ je otkrio veze između offshore imovine i 336 čelnika i politička dužnosnika koji su osnovali 1000 tvrtki, od kojih više od dvije trećine na Britanskim Djevičanskim Otocima.

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara neovisna je međunarodna mreža sa sjedištem u Washingtonu, s više od 200 novinara i 100 medijskih organizacija u više od 70 zemalja.

 

Komentari