Palestinski predsjednik najavio prekid svih odnosa s Izraelom i Sjedinjenim Državama

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u subotu je tijekom izvanrednog sastanka Arapske lige o američkom mirovnom prijedlogu, najavio prekid svih odnosa, uključujući i sigurnosnih, palestinskih vlasti s Izraelom i Sjedinjenim Državama.

“Informiramo vas da neće biti nikakvih odnosa s vama (Izraelcima) kao ni sa Sjedinjenim Državama, uključujući i sigurnosno područje, u ozračju američkog plana koji predstavlja kršenje sporazuma iz Osla, potpisanog s Izraelom 1993.”, rekao je Abas u Kairu.

Abas, koji je rekao da je predao poruku izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, pozvao je Izrael da “preuzme odgovornost” u svojstvu okupatorske sile palestinskih teritorija.

“Palestinci imaju pravo nastaviti legitimnu borbu mirnim sredstvima za okončanje okupacije”, dodao je.



Američki plan koji je utorak predstavio predsjednik Trump, a koji predviđa aneksiju dijelova Zapadne obale koje je okupirao Izrael, izazvao je odobravanje brojnih Izraelaca

i ogorčenje Palestinaca.

Među brojnim slabim točkama plana je izraelskog pripojenja naselja koje je izgradio na Zapadnoj obali okupiranoj od 1967. godine.

UN i veliki dio međunarodne zajednice drže nezakonitima izraelska naselja na palestinskim teritorijima koje je Izrael okupirao od 1967. i u njima vide veliku prepreku za mir.

Izraelsko naseljavanje okupirane Zapdne obale se nastavilo tijekom izraelskih vlada od 1967. a ubrzalo se posljednjih godina pod utjecajem Netanyahua i njegovog američkog saveznika, predsjednika Donalda Trumpa.

Komentari