PALA PRVA DIREKTORSKA ŽRTVA U INA-i: Vrlo stručan i cijenjen direktor koji je zapravo bio protiv Škugora?

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Pala je prva direktorska žrtva velike afere u INA-i – Uprava kompanije, kako doznaje Jutarnji list, smijenila je u četvrtak ujutro Gyorgyija Patka, direktora Komercijalnih poslova i optimizacije koji je bio u hijerarhijskom lancu prvi nadređeni uhićenom Damiru Škugoru, koji je pak bio na poziciji direktora Plina i energije odakle su se donosile odluke za komercijalne ugovore oko prirodnog plina.

Mađar Patko, koji je u INA-u došao iz MOL-a, bio je na trećoj razini odlučivanja, a Škugor na četvrtoj, no ono što se može čuti jest da je pala nevina žrtva – vrlo stručan i cijenjen direktor koji je zapravo bio protiv Škugora i koji se protivio njegovu napredovanju, piše Jutarnji list.

Iz INA-e ovu informaciju do koje je došao Jutarnji list nisu htjeli komentirati.

Ako je vjerovati onome što govori bivši predsjednik Nadzornog odbora Damir Vanđelić, Gyorgy Patko, koji je bio i direktor komercijalnih poslova MOL-a u Mađarskoj, odgovoran za sve aktivnosti povezane s mađarskom prodajnom strategijom, zapravo se protivio napredovanju Škugora na razinu četiri.“On je upozoravao da Škugor nije adekvatna osoba za to mjesto. Iznad Patka na razini dva bio je izvršni direktor u INA-i Stjepan Nikolić. I on je također govorio da Škugor nije dobar za tu poziciju. Nikolić je mjesec dana nakon toga dobio otkaz, Patko sada i to još više potvrđuje moju tezu da netko tko je vrlo visoko igra određenu igru i nadam se da ćemo ga uskoro istjerati van iz šume. Nije ovo jedina afera. Strpite se”, poručio je u četvrtsl Vanđelić, koji je na čelu Nadzornog odbora INA-e bio od 2016. pa sve do 17. prosinca 2021.

Za Patka kaže da ga osobno ne poznaje, da ga je dvaput sreo na sjednicama Nadzornog odbora, ali da je riječ o dobrom korporativnom direktoru, MOL-ovom čovjeku, ali profesionalcu.

“I Stjepan Nikolić jedan je od top 10 najboljih menadžera koje poznajem i on je govorio da imamo problema u plinskom poslovanju. Dobio je otkaz i vratio se u Coca-Colu”, navodi Vanđelić.

 

Komentari