Pahor: Potrebno je očuvati jedinstvo NATO-a

Pahor/Ranko Suvar / CROPIX

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je na sastanku čelnika skupine Arraiolos na Malti da NATO mora ostaviti otvorena vrata za Ukrajinu, nakon što je Kijev ovih dana uputio zahtjev za članstvo u tom savezu.

Govoreći na marginama sastanka u Valletti slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da je potrebno očuvati jedinstvo NATO-a. U povodu zahtjeva Ukrajine za punopravno članstvo u NATO-u kazao je da Ukrajina ima puno pravo birati vlastitu vanjsku i sigurnosnu politiku te da savez mora ostaviti otvorena vrata za tu zemlju. Dodao je pritom kako o tome mora odlučiti svih 30 sadašnjih članica NATO-a.

Pahor je također istaknuo da je u suočavanju s posljedicama rata u Ukrajini, kao i u odnosu prema Ruskoj Federaciji, za EU bitno održati i ojačati jedinstvo te da Europa ne smije ponoviti pogrešku iz 2014. kada nije dovoljno odlučno odgovorila na rusku okupaciju Krima.

Također je pozvao čelnike na fleksibilnost u pogledu širenja EU-a na regiju zapadnog Balkana.



Pahor u Valletti sudjeluje na sastanku čelnika država skupine Arrailos, koju uz Maltu čine Estonija, Grčka, Irska, Italija, Latvija, Mađarska, Hrvatska, Njemačka, Poljska, Portugal, Slovenija i Slovačka.

Središnji sadržaj ovogodišnje rasprave je rasprava i razmjena mišljenja o učincima rata u Ukrajini na sigurnost i stabilnost na istoku i jugoistoku Europe.

Čelnici država članica Europske unije u ovom se formatu sastaju jednom godišnje od 2003. godine.

Komentari