Pad prihoda u Podravci, neoboriv prošlogodišnji uspjeh uzrokovan gomilanjem zaliha tijekom prvog lockdowna

Podravka je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila oko 2,22 milijarde kuna prihoda od prodaje, što je pad od 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Prehrana je imala pad prodaje od 2,2 posto, a Belupo je rastao za 2,8 posto, javlja Danica.hr.

Kompanija je ostvarila 198 milijuna kuna neto dobiti, što je 24 posto više nego u prvome polugodišti prošle godine. Dobit Podravke iznosila je 136,3 milijuna, a Belupa 61,3 milijuna kuna.

U prvom kvartalu prošle godine dogodio se ekstremni rast prodaje zbog lockdowna i gomilanja zaliha u kućanstvima, Zato je u prvom polugodištu ove godine zabilježen pad u odnosu na to razdoblje.



Najveći pad prodaje od čak 11,4 posto imao je riblji program Eva i Belupovi bezreceptni lijekovi Lupocet i Neofen (13 posto). Slijede slovensko Žito i češki Lagris s padom od 9 posto te mesni program plus paštete sa 7,5 posto manje prodaje.

Prodaja Vegete rasla je 2,5 posto, a Lina 1,7 posto, priopćila je u četvrtak Podravka nakon održane sjednice Uprave i Nadzornog odbora.

U drugome kvartalu (travanj, svibanj i lipanj) grupa Podravka ostvarila je rast prodaje od čak 12 posto jer je lanjska prodaja u tom razdoblju bila pod snažnijim utjecajem lockdowna.

Neto plaće zaposlenih u prvome polugodištu rasle su za oko 3 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Podravka je zadnjeg dana lipnja na računima i u blagajni imala čak 249 milijuna kuna casha, što je 13 posto više nego zadnjeg dana lipnja prošle godine.

Komentari