Ozbiljne optužbe djelatnice Doma u kojem se pojavio koronavirus

Nakon što je virus ušao u splitski Dom za starije u Vukovarskoj, potvrđeno je da je i djelatnica Doma na Zenti pozitivna na COVID-19. Ipak, epidemiolozi se nadaju da neće doći do širenja jer nije bila u smjeni već 11 dana.

Policijski izvidi oko širenja virusa, ali i oko požara koji je noćas planuo na trijažnom šatoru ispred splitskog doma još traju.

Svim štićenicima i djelatnicima Doma na Zenti napravljeni su brisevi, nakon što je potvrđeno da je pomoćna radnica iz kuhinje pozitivna na COVID-19. No, ona posljednjih deset dana nije radila, pa epidemiolozi ne očekuju širenje zaraze.

“Ona je bila smjena koja nije radila pa se nadamo da nije napravljena velika ekspanzija. Svi su dobro. Nitko nema nikakve simptome bolesti”, kazala je Željka Karin, ravnateljica NZJZ Split.



‘Imamo kirurške maske koje štite tri minute’

S pojavom virusa djelatnica doma na Zenti tvrdi da situacija sa zaštitnom opremom nije zadovoljavajuća.

“Situacija je za plakanje. Imamo sve za jednokratnu upotrebu, što znači da poslije svakog korisnika bi trebala to skidati i baciti, a to je nemoguća misija. Stožer, Ministarstvo i epidemiolozi tvrde da ima sve, a nema ničega. To je obmanjivanje. Imamo kirurške maske koje štite tri minute. Maska s filterom? Ja ih nisam nikad vidjela”, kazala je djelatnica doma na Zenti.

Iz županijskog stožera napominju da se trude nabaviti dovoljno zaštitne opreme za sve. “Ne govorimo da itko ima višak opreme, ali vjerujem da uz angažman sviju, svi imaju dostatno”, kazao je načelnik Kriznog stožera Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić.

“Po onome što smo mi dobili informaciju, oprema je podijeljena. Sljedeća oprema dolazi u nedjelju i nadam se da će to biti dovoljno”, kazao je zamjenik načelnika Nacionalnog stožera Damir Trut.

‘Mi smo najniži na skali i svi nas optužuju’

U međuvremenu je iz Doma u Vukovarskoj oboljelo 62 štićenika i 12 djelatnika, a četvero starijih ljudi preminulo je. I dok izvidi oko širenja zaraze u domu još traju, ravnatelj Škaričić neće davati izjave. A djelatnica nam kaže – nitko iz Doma nije kriv.

“Prvo su nas optužili pa kada je sestra Zdravka izašla s mailovima, više se nisu oglasili, rekli su samo da su primili poziv. Čemu dalje pričati. Mi smo najniži na skali i svi nas optužuju, a vjerujte da su svi poviše nas krivi”, kazala je djelatnica Doma na Zenti.

Kriznom situacijom u Domu, od premještaja dijela štićenika u Makarsku do popunjavanja kadra brine povjerenica županije. Istovremeno iz samoizolacije, svoje dužnosti obavlja i ravnatelj doma.

Čeka se nalaz nadzora ministarstava

“Dakako da moja uloga nije ravnateljska i da ja ne mogu potpisati određene financijske dokumente. Primjerice isplatu plaća za djelatnike. U tom smislu on obavlja svoje ravnateljske dužnosti”, kazala je Helena Bandalović, povjerenica Splitsko-dalmatinske županije za Dom.

Župan je najavio da će biti sankcija za odgovorne zbog širenje zaraze u domu, ali za tu odluku još uvijek čeka rezultate nadzora nadležnih ministarstava.

“Kad dobijem taj izvid od jednog i drugog ministarstva, ja ću donijeti odluku shodnu inspekcijskom nadzoru, a nevezano za policijske izvide. Niti me interesira što će pravosudna tijela u svom izvidu raditi i koliko će trajati”, kazao je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Policija izvide obavlja i zbog požara koji je noćas buknuo na trijažnom šatoru ispred doma u Vukovarskoj. No, zasad nisu utvrdili da je požar podmetnut, piše RTL.

Komentari