OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! Vinariji Galić naloženo da vrati financijsku potporu iz EU fonda zbog ‘malverzacije i zloupotrebe’

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Da s EU nema šale dokaz je slučaj Vinarije Galić, u vlasništvu poduzetnika Josipa Galića iz Kutjeva. Naime, on mora vratiti 10 milijuna kuna iz Vinske omotnice koji su joj putem Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi dodijeljeni za podizanje nove zgrade vinarije u Kutjevu vrijedne sedam milijuna eura, piše Jutarnji list.

Temeljem preporuke Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nedavno je izdala odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.442,29 kuna.

To je prvi takav slučaj da netko mora vratiti dobivenu potporu.

Što se zapravo dogodilo? OLAF je ustvrdio kako je pri izgradnji vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova. Naime, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića.



Podsjetimo, Vinarija Galić je za izvođača radova angažirala jednu tvrtku, a ona je potom uzela pet podizvođača među kojima i tvrtku Galićeva sina.

Sukob interesa

To u OLAF-u smatraju sukobom interesa obrazlažući to time da je “zakonodavnim okvirom korisnicima novca iz EU fondova zabranjeno za projekte za koje su dobili novac angažirati tvrtke s kojima ih vežu osobne ili poslovne veze”.

U Vinariji Galić su šokirani ovakvom odlukom koju nastoje osporiti jer je smatraju nezakonitom.. Iz Agencije su pak poručili kako je odluka donesena “temeljem članka 33. stavak 2. Pravilnika o provedbi mjere Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. koji propisuje da će Agencija za plaćanja zatražiti povrat sredstava ako se utvrdi da je korisnik postupao protivno odredbama Pravilnika i pravilima korištenja sredstava za mjeru Ulaganja, odnosno u slučaju utvrđene nepravilnosti”.

Iz Agencije također navode kako prilikom odobravanja projekta, kao ni tijekom kontrole njegove provedbe, oni nisu znali da je na realizaciji projekta angažirana tvrtka u vlasništvu Galićeva sina. Napominju i kako je korisnik sredstava u sve svoje obveze bio upućen temeljem odluke o odobrenju projekta.

Iz Vinarije Galić se pozivaju na to da je “odluka Agencije kojom im je naložen povrat sredstava donesena temeljem novog Pravilnika”. Zbog toga su uputili žalbu prema Agenciji i Ministarstvu poljoprivrede, piše Jutarnji list.

Komentari