OVO JE TOČKA PREOKRETA Zelenski: Da smo malo naoružaniji, oslobađali bismo i brže

Foto: Facebook

Ukrajinske snage nastavljaju svoj proboj prema sjeveru u Harkivskoj oblasti, a bilježe napretke i u drugim dijelovima države nakon pada ruskog uporišta na sjeveroistoku, rekao je danas zapovjednik ukrajinske vojske.

Zelenskij: Ovo je točka preokreta
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio je rusko povlačenje iz grada Izjuma u Harkivskoj oblasti kao točku preokreta u šestomjesečnom ratu. Zelenskij smatra da bi ova zima mogla dovesti do još većeg napretka ukrajinskih snaga ako joj stigne dodatno naoružanje.

“U regiji Harkiva počeli smo napredovati ne samo prema jugu i istoku nego i prema sjeveru. Ima još 50 kilometara do granice s Rusijom”, napisao je na Telegramu glavni ukrajinski zapovjednik Valerij Zalužnji. On je rekao kako su oružane snage od početka mjeseca vratile kontrolu nad više od tri tisuće kvadratnih kilometara.

Najveći poraz Rusa od ožujka
Pad Izjuma predstavlja najveći poraz ruske vojske otkako je u ožujku protjerana iz okolice Kijeva. Ruski vojnici iza sebe su ostavili velike količine streljiva i naoružanja, piše Reuters. Ukrajinci su osvojili i sjeverni Kupjansk, važno željezničko čvorište, što ruskoj vojsci značajno otežava opskrbu na južnom dijelu oblasti.“Vjerujem da je ova zima točka preokreta te ona može voditi do hitre deokupacije Ukrajine”, rekao je Zelenskij kasno sinoć.

“Da smo malo naoružaniji, oslobađali bismo i brže”
“Vidimo kako okupatori bježe u raznim smjerovima. Da smo malo naoružaniji, oslobađali bismo još i brže”, dodao je.

Ukrajinski dužnosnici nisu još službeno potvrdili da je oslobođen Izjum, no Zelenskijev šef ureda Andrij Jermak objavio je fotografiju vojske na ulazu u taj grad, uz emotikon grožđa – ime tog grada znači “grožđica”.

Analitičar predviđa što dalje
Kijevski vojni analitičar Oleh Ždanov smatra kako bi ove pobjede mogle otvoriti put za daljnji napredak u regiju Luhansk, koju je Rusija osvojila početkom lipnja.

“Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofenziva razviti u smjeru Svatovo-Starobelsk i Sjeverodoneck-Lisičansk. To su dva obećavajuća smjera”, zaključio je.

 

Komentari