OVO JE KRIZNI PLAN ZA BOLNICE U praksi sve postaju jedna bolnica na više lokacija: dijele sestre, doktore i aparaturu, a ravnatelj je Beroš

Ilustracija

Ravnatelji bolnica jučer su održali izvanredni sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem da bi dogovorili kako će bolnice nastaviti s radom u kriznim uvjetima. KB Dubrava od jučer ne prima pacijente koji nisu covid-pozitivni, bolesnike je razmjestila po drugim bolnicama.

Sastanak je bio konstruktivan, potvrđuju sudionici.

“Svi smo složni oko dogovora. Plastično pojašnjeno, to će izgledati ovako: sve zagrebačke bolnice postaju jedna bolnica na više lokacija. Ministar Beroš je ravnatelj, a svi ostali su mu zamjenici. Međusobno se dijele sestre, doktori i aparatura prema potrebama, dakle svi smo u istom timu”, rekao je jedan od sudionika sastanka.

“Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobit pacijenata i održavanja sustava. Sestre i liječnici iz moje ustanove idu u Dubravu, dio njih dolazi k nama i to je dobro. Jer osim covid-pacijenata imamo i sva ona druga stanja i bolesti koje nisu prestale zbog covid-krize. Primjerice, ako neurokirurg iz Dubrave sad tamo nema posla, imat će na Rebru ili u Vinogradskoj”, rekao je jedan od ravnatelja za Jutarnji list. 

Poštena preraspodjela

Zdravstveni kadar je raspoređen. Što se medicinskih sestara tiče, iz Dubrave, prema drugim ustanovama odlazi 128 sestara, dok iz četiri zagrebačke bolnice, prema Dubravi ide 357 medicinskih sestara.

Što se liječnika tiče, na dan 29. listopada raspoređeno je 58 liječnika, a od 1. studenog njih 64, tako da je u KB Dubrava preraspoređeno ukupno 122 liječnika, od čega su većinom specijalisti, specijalizanti i inženjeri radiologije.

U što boljoj organizaciji pomoći će i zagrebačka Hitna pomoć koja od danas kod intervencija uvodi brze antigenske testove. Ako je pacijent covid-pozitivan, dvest će ga u covid-bolnicu, a ako nije, u nadležnu bolnicu prema mjestu stanovanja. Tako će se izbjeći trijaža na ulazu u bolnice i prevoženje pacijenata prvo u jednu pa prema potrebi u drugu bolnicu.

Od jučer je u KB Dubrava još 400 kreveta spremno za covid-pacijente i sad je najveća bolnica za koronavirus u regiji, saznaje se od prof. dr. Ivice Lukšića, odnedavno vršitelja dužnosti ravnatelja. Također, pacijenti su iz primarnog respiracijskog centra preseljeni u tzv. C objekt, što znači da će za njih uvjeti u kojima se liječe biti primjereniji. Bude li potrebno, svih 650 kreveta bolnice moći će se koristiti za liječenje covid-pacijenata.

“Imamo dovoljno respiratora jer ih imamo 60. Danas bi trebalo doći još 20 respiratora, što znači da ćemo ih imati dvostruko više nego li je trenutno potrebno”, kaže.

Komentari