Ovo je Fred kojem su se Hrvati u posljednjih mjesec dana javili desetke tisuća puta. A nekoliko puta i srušili stranicu

Iako postoji već šest godina, tu je aplikaciju prije mjesec dana preko noći skinulo više od 100.000 Hrvata i upravo su je Hrvati nekoliko puta i srušili. Na društvenim mrežama postala je i informativna, ali i zabavna platforma.

Riječ je o aplikaciji LastQuake koja u samo nekoliko sekundi bilježi i opisuje potrese diljem svijeta. Iza nje stoji tim nezavisnih znanstvenika, odnosno seizmologa.

Da su osjetili potres, Hrvati su u posljednjih mjesec dana javili desetke tisuća puta. Od količine dojava nekoliko se puta tako i srušila stranica, pa bi se njezini tvorci ispričavali korisnicima.

“Svim našim prijateljima i korisnicima u Hrvatskoj: zbog velikog prometa uzrokovanog posljednjim podrhtavanjima, naši serveri imaju problem s velikim prometom (vi činite više od 100.000 naših korisnika). Ispričavamo se”, objavljeno je na Twitteru EMSC-a.



Aplikacija LastQuake preko noći je postala jedna od najtraženijih u Zagrebu, a građani su se ubrzo sprijateljili s onima koji na njoj rade. Zato smo pokušali doznati čije lice stoji iza komentara koji traumatično iskustvo potresa čine barem malo manje stresnim.

Njegovo je ime Remy, seizmolog je iz Francuske i već mjesec dana Hrvatima odgovara na sve komentare na Twitteru aplikacije.

“Humor može biti jako moćan, iako ne kažem da smo mi to u potpunosti svladali u komunikaciji s korisnicima, ali mora se koristiti s oprezom. Ne možete zbijati šale dan nakon potresa magnitute 5,4. Mislim da to ljudi ne bi cijenili, mora se pronaći mjera”, rekao je Remy Bossu, glavni tajnik Europsko-mediteranskog seizmološkog centra.

Da se dogodio potres, bez ikakvih prethodnih seizmoloških podataka, oni doznaju u 15 sekudni. Tako je bilo i jučer kada je potres u Zagrebu prijavilo 6000 korisnika dok se stranica ponovno nije srušila.

“Ispričavamo se svojim brojnim korisnicima u Zagrebu, ali naši serveri još se jednom nisu mogli nositi s količinom prometa nakon jutrošnjeg potresa. Žao nam je. Fred radi na tome”, objavljeno je na Twitteru EMSC-a.

No građani nisu bili ljuti. “Oprosti, Fred. Hrvatska te voli” te “Fred, dođi u Zagreb, dat’ ćemo ti ključeve grada”, neki su od komentara na objavu.

Anonimni Fred ubrzo je postao popularan u Hrvatskoj.

“Svaki put kada je potres ljudi, logično, zaskoče aplikaciju što stvara velike probleme u kompjutorskoj infrastrukturi. Odgovorna osoba za to je Fred, IT momak. Počelo je kao šala, a jučer smo napravili izazov. Fred radi na tome da bude trending tema u Hrvatskoj”, izjavio je Remy.

Remy, Fred i ostatak ekipe zahvaljuju na korištenju aplikacije i poručuju: “Molim sve da razumiju da kad se dogodi veliki potres, možda ćemo biti izvan mreže nekoliko minuta, ali Fred će to srediti”, pišu Vijesti.hr.

Komentari