Ovo je 15 najvećih korisnika državnih potpora za očuvanje radnih mjesta

Ilustracija Foto: Elvir Tabaković / CROPIX

Osnovni kriterij za pomoć bio je pad prometa od 20 posto, što su, očito, zadovoljili i spomenuti ‘kapitalci’, iako se čini da neki od njih jako dobro posluju i u uvjetima izolacije.

McDonalds, Crodux derivati, Mlinar, kladionica Super sport, igre na sreću Interigre (Admiral casina) samo su neka od najvećih hrvatskih poduzeća koja su dobila milijunske potpore države za čuvanje zaposlenosti i isplatu plaća.

Država je za mjesec ožujak isplatila više od milijarde i pol kuna kako bi se sačuvalo približno 485 tisuća zaposlenih radnika. Potporu je primilo gotovo 84 tisuće poslodavaca, među kojima se nalazi 145 velikih poduzetnika, gotovo svako drugo veliko poduzeće u zemlji, s približno 76 tisuća zaposlenih radnika.

Osnovni kriterij za pomoć bio je pad prometa od 20 posto, što su, očito, zadovoljili i spomenuti ‘kapitalci’, iako se čini da neki od njih jako dobro posluju i u uvjetima izolacije.



Među vodećim primateljima potpora još su i Valamar Riviera s više od 2500 zaposlenih kojemu je isplaćeno preko osam milijuna kuna, zatim Boxmark Leather s više od dvije tisuće zaposlenih, Mlinar s 1737 zaposlenih, poznati proizvođač dijelova za automobile iz Solina AD Plastik s više od 1500 zaposlenih, Maistra i Plava Laguna s po više od 1200 zaposlenih, ALCA Zagreb, distributer poznatih robnih marki s više od 1100 zaposlenih jednako kao i trgovac naftnim derivatima Crodux. Potpora ide i za Varteks i njegovih 977 zaposlenih radnika, kao i Lesninu te Flibu koji također zapošljavaju više od 800 radnika, piše Večernji list.

Srednje velikih poduzetnika je 889 s 92 tisuće zaposlenih, malih poduzetnika koji zapošljavaju od 11 do 50 radnika je 5867, te 77 tisuća mikro poduzetnika koji ukupno zapošljavaju gotovo 195 tisuća radnika.

“Očito je da će hitno trebati nadopuniti kriterije za korištenje državnih potpora. Poduzećima koja koriste potpore treba zabraniti isplatu dobiti, kao i otkup vlastitih dionica, kaže analitičar Ekonomskog instituta Željko Lovrinčević. Nadalje, on predlaže da se državne potpore pretvore u vlasničke udjele tamo gdje ih tvrtke neće moći vratiti. Jednako tako trebalo bi propisati i limite za pojedine primatelje jer nije svejedno da li netko ima 20 ili 2 milijuna kuna prihoda”, kaže Lovrinčević.

HZZ OBJAVIO POPIS KORISNIKA POTPORA Plenković: Prvi krug potpore primilo je skoro 84 tisuće tvrtki za skoro 485 tisuća radnika

Komentari