Ovih sedam država nikada neće priznati nove ruske republike koje proglašavaju samostalnost na ukrajinskom području

Image by Enrique from Pixabay

Zemlje Skupine sedam (G7) nikada neće priznati legitimitet referenduma koje Rusija organizira na privremeno okupiranom teritoriju Ukrajine i pozivaju sve zemlje svijeta da se odlučno suprotstave ovim pokušajima Kremlja da opravda svoje međunarodni zločini, piše Ukrinform.

To se navodi u priopćenju lidera G7, čiji je kompletan tekst objavljen na web stranici Europskog vijeća.

– Mi, vođe Skupine sedam (G7), najoštrije osuđujemo lažne referendume koje Rusija pokušava iskoristiti da stvori lažni izgovor za promjenu statusa ukrajinskog suverenog teritorija, koji je poprište ruske agresije. Ovi postupci jasno krše Povelju Ujedinjenih naroda i međunarodno pravo i protive se vladavini prava – navodi se u priopćenju.

Prema riječima čelnika G7, ovi lažni referendumi koje je pokrenula Rusija i njeni opunomoćenici nemaju nikakav pravni legitimitet, što pokazuju i ishitrene metode organizacije Rusije, koje ni na koji način ne poštuju demokratske norme, i njeno eklatantno zastrašivanje lokalnog stanovništva.



– Ovi referendumi u područjima koja su nasilno stavljena pod privremenu kontrolu Rusije ni na koji način ne predstavljaju legitiman izraz volje ukrajinskog naroda, koji se dosljedno opirao ruskim naporima da silom promijeni granice – navode iz G7.

– Nikada nećemo priznati ove referendume koji izgledaju kao korak ka ruskoj aneksiji i nikada nećemo priznati navodnu aneksiju ako do nje dođe – navodi se u dokumentu.

Oni su također osudili namjerne ruske eskalacijske korake, uključujući djelomičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku.

Komentari