‘OVAJ IMA MNOGO VIŠE MOZGA OD NJEGA’ Šešelj o aktualnoj situaciji: Amerikanci nešto smjeraju, morat će naći kompromisno rješenje

Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Radikala Vojislav Šešelj rekao je da srpski državni vrh mora zadržati čvrst pravac koji je uspostavljen po pitanju Kosova te da u ovom slučaju Zapad polaže ispit i mora pokazati je li za mir ili rat.

“Moja su očekivanja da na zapadu nikome, a pogotovo Amerikancima, ne odgovara novi ratni sukob na Balkanu. Oni će morati naći kompromisno rješenje koje nije na štetu Srba”, rekao je u izjavi koju prenose srpski mediji.

Šešelj dodaje i da je Haradinaj ključni američki čovjek na Kosovu. Lider radikala je podsjetio na njegovu izjavu da Albanci na Kosovu i nemaju vanjsku politiku, već im ju ‘vodi Amerika’.

“Ako je Americi zaista cilj da se sačuva mir, onda će ona zaigrati na Haradinajevu kartu. Haradinaj ima mnogo više mozga nego Kurti i ne mislim da bi odmah krenuo u avanturističke poteze. On bi strpljivo čekao američke instrukcije. Amerikanci smatraju da je nezavisnost Kosova definitivna stvar, pa im se ne žuri da Srbiju natjeraju da prizna Kosovo. Oni bi željeli sačuvati bar privid dobrih odnosa sa Srbijom. Amerikanci imaju ambiciju da svoj utjecaj zadrže na cijelom Balkanu i da privole Srbiju da se prikloni tom utjecaju. Ako bi udarili žestoko i ponovili oružano djelovanje instrumentalizacijom Albanaca, mislim da zaključuju da bi onda za sva vremena izgubili mogućnost sporazumijevanja sa Srbijom”, objasnio je Šešelj.



 

Komentari