Ova imena se spominju kao kandidati za gradonačelnika Splita

Nikada nije bila zrelija situacija da centar ponovno preuzme vlast u Splitu – ovakva i slično konstruirana rečenica ponavljala se posljednjih dana u neformalnim ćakulama s lokalnim političarima iz različitih opcija. 

Međutim, isto tako se često isticalo kako je vrlo loše što najvećim dijelom o “jakom” centru ovisi raspetljavanje situacije u stranci Pametno, a nije tajna da vrije u njihovim redovima, piše Slobodna Dalmacija.

Brojni im zamjeraju što se nisu udružili s HDZ-om i raskinuli koaliciju u slučaju da se ne poštuje dogovor. Jedino tako se, kažu lokalni političari, mogao spriječiti još jedan mandat Željka Keruma na vlasti. No sada je situacija sasvim drukčija i vjerojatno nikada neizvjesnija, a strankama koje bi se mogle udružiti u centar, doprinosi situacija u HDZ-u i SDP-u.

HSLS-ov kandidat Zdeslav Benzon u intervjuu za “Slobodnu” je otvoreno kazao da bi bilo dobro dogovoriti suradnju stranaka centra i da one postanu faktor odlučivanja.



“Rekao je kako će HSLS biti otvoren za razgovore s nama bliskim strankama i pojedincima. Razgovarat ćemo sa svima koji budu to željeli, ali ne s krajnjom desnicom ili ljevicom” – poručio je Benzon.

Jedna od takvih opcija je i Most, no nakon parlamentarnih izbora na lokalnoj razini njihova aktivnost je osjetno manja.

Pametno u posljednje vrijeme doživljava određena previranja. Članovi navodno nisu baš zadovoljni najavom udruživanja sa Strankom s imenom i prezimenom. Kako doznajemo od nekih članova, na lokalne izbore najvjerojatnije neće Marijana Puljak. Kao kandidat za budućega gradonačelnika spominje se Jakov Prkić, a navodno je zainteresiran i Ivica Puljak.

Iz stranke ništa nisu službeno potvrdili, tek da su dogovori u tijeku. Ne odbacuju mogućnost koalicije za lokalne izbore, isključujući tek mogućnost dogovora s trenutnom koalicijom HDZ/HGS.

Među nezavisnim kandidatima spominje se i ime Branke Ramljak, koju je 2017. godine HDZ postavio na mjesto povjerenice za grad Split, nakon odlaska Ive Baldasara s čela Grada, a u mandatu bivše ministrice Blaženke Divjak bila je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Situacija u HDZ-u nije idilična

Premda je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima, situacija na terenu nije baš idilična, pa tako ni u splitskom ogranku te stranke. Predsjedništvo HDZ-a proteklu nedjelju je donijelo odluku o nastavku unutarstranačkih izbora, ali, kako se neslužbeno doznaje, dio vodstva HDZ-a nije bio sklon toj opciji, a među njima je navodno bio i Ante Sanader, politički tajnik stranke i predsjednik županijske organizacije HDZ-a.

Nije tajna da bi se u utrci za gradonačelnika mogli naći Domagoj Maroević i Vice Mihanović. Zanimljivo je i da je Maroević ravnatelj Županijske lučke uprave, a Mihanović ravnatelj državne Lučke uprave Split, kao i predsjednik Gradskog kotara Mejaši. Premda su kuloarske priče da Maroević nema ambicije postati čelni čovjek Grada, jasno je da je on najprihvatljivije lice i kompromisni kandidat svim zaraćenim strujama, te možda najvažnije – dobar je sa šefom HDZ-a.

Ni SDP još nije započeo sa službenim pregovorima, no postoji mogućnost udruživanja sa strankama centra i lijevo od centra. U kuloarima se vrte razna imena, ali navodno sve ovisi o odluci iz Zagreba. Kao mogući partneri spominju se Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ali i stranka Pametno. O kandidatu službeno zasad nema riječi, a ako se ostvari suradnja sa strankom Pametno kandidat bi lako mogao doći iz njihovih redova, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari