OTVORENI PREDMETI PROTIV VLADINIH DUŽNOSNIKA Premijer zbog afere Borg, a predsjednik zbog putovanja u Albaniju

Izvor: Luka Stanzl/PIXSELL

Predmeti koji se tiču afere Borg, otvorene protiv visokih Vladinih dužnosnika, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića te bivših članova Vlade, Martinu Dalić i Božu Petrova ipak su na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, piše N1.

Povjerenstvo je prije tri godine otvorilo te predmete, kako bi se utvrdilo je li povrijeđen članak 5 Zakona o sprješavanju sukoba interesa, odnosno jesu li povrijeđena načela obnašanja javne dužnosti načinom na koji se pisao lex Agrokor.

Podsjetimo, prvo je premijer Plenković tražio izuzeće predsjednice Povjerenstva, Nataše Novaković, iz odlučivanja zbog zaposlenja u HUP-u, kojeg je izdašno financirao Ivica Todorić, a onda je presudom Visokog upravnog suda u slučaju Bandić početkom godine Povjerenstvu praktički oduzet glavni alat za odlučivanje.

Zaključeno je da nemaju ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost, jer za to nije predviđena novčana kazna.U uvodnom izlaganju na sjednici u petak, predsjednica Povjerenstva, Nataša Novaković, obrazložit će zašto su ti predmeti na sjednici i kako će se o njima donijeti odluka. Isto vrijedi i za putovanje predsjednika Republike, Zorana Milanovića, u Albaniju prošlo ljeto, kada je prvo rekao da se radi o privatnom, a onda o službenom putovanju, objavio je N1.

Komentari