Otvaranje sljemenske žičare opet odgođeno

Antonio Bronic/PIXSELL

Dugoočekivana nova žičara u Zagrebu još uvijek nije otvorena, a njezino otvaranje opet je odgođeno. S radovima se kasni od samog početka, izgradnja je trebala početi u listopadu 2016. godine, ali je počela tek u veljači sljedeće godine rušenjem stare. 

U međuvremenu su troškovi narasli za čak 89 milijuna kuna, a otkrivene su i pogreške u radovima, nepravilnosti i ostali nepoznati detalji u RTL-ovoj emisiji Potraga.

Na pitanje o povećavanju troškova zagrebačke žičare, Bandić je rekao kako tržište određuje cijenu žičare te da taj proces nije amaterski dogovarao. Dodao je kako on ni nitko od njegovih kolega nema veze s cijenom žičare. “Nemojte raditi od žičare bauka”.

“Radi se o tome da je žičara gotova i treba nešto naći. Najlakše je reći Bandić je precijenio žičaru 100 milijuna kuna i to ponavljati. Bandić nema veze s cijenom žičare, niti bilo tko od mojih kolega”, ustvrdio je Bandić.



Početkom 2017. godine najavio da je završetak radova prve faze planiran 15. lipnja 2017., odnosno uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru, a investicija iznosi oko 4,5 milijuna kuna. Dok bi nova žičara trebala biti završena 31. prosinca 2018. godine.

Krajem 2018. godine tijekom potpisivanja  Ugovora o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme, Bandić najavljuje: “Sljedeće godine na Dan Grada Zagreba vozit ćemo se žičarom na Sljeme”. 

Zatim je taj datum prebačen za 3. svibnja 2021. godine, kada se održava Snježna kraljica, slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu, no otvaranje je opet odgođeno.

Stara žičara zatvorena je 2007. godine, a puštena je u rad 1963., građena je godinu i pol, a planirana nekoliko godina.

 

 

 

Komentari