Otkriveno zašto je oslobođen bivši zamjenik ravnatelja policije koji je jurio 111 km/h više od dopuštenog

Bozo Radic / CROPIX

Sud nije imao razloga ne vjerovati Josipu Ćeliću, tadašnjem zamjeniku ravnatelja policije, da je 166 kilometara na sat – čak 111 km/h više od dopuštene brzine – vozio jer je bio na posebnom zadatku, što je potkrijepljeno i policijskim spisom, ali je zbog osjetljivosti predmeta i mogućnosti odavanja službene tajne s tog dijela rasprave bila isključena javnost.

Ćelić je navodno 12. ožujka prošle godine u Briševu pokraj Zadra, kada ga je snimila kamera presretača, hitao prema Zadru na sastanak u vezi s razrješenjem kaznenog djela trgovine oružjem, a nakon što je prethodno odradio redovni kolegij u Ravnateljstvu policije u Zagrebu. Iako je mogao uzeti i službeno vozilo i vozača, Ćelić, koji ga i inače nije koristio, na put je krenuo sam u privatnom Audiju.

Obavljao službeni zadatak

“U postupku je utvrđeno da je okrivljenik u vožnji automobila upravljao u obavljanju službene zadaće u vrijeme radnog vremena u cilju otkrivanja predmeta pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, a pri čemu je prekoračio ograničenje brzine. Stoga je sud primijenio odredbu zakona koja u tim slučajevima ne primjenjuje Zakon o sigurnosti prometa na cestama, a koja se odnose na ograničenja brzine”, piše u obrazloženju presude koju je donijela sutkinja Magda Troskot i na koju se policija koja je podnijela prijavu nije žalila pa je postala pravomoćna.

I kad su ga kolege policajci zaustavili, nije imao primjedbi na njihovo postupanje, potpisao je dokumentaciju i nastavio vožnju. Bivšem zamjeniku glavnog ravnatelja policije spočitavalo se da je zvao načelnika PU zadarske Antu Dražinu i tražio od njega da “bunkerira” njegov prekršaj.



Cijeli je slučaj dospio u javnost kad je RTL 23. listopada prošle godine objavio snimku iz presretača, a sljedeći dan načelnik Postaje prometne policije u Zadru potpisao je i poslao prekršajni nalog na postupanje, više od sedam mjeseci nakon ustanovljenog prekršaja. Zbog svih negativnih konotacija i napisa Ćelić je 28. listopada podnio zahtjev za razrješenje s funkcije. Kao kolateralna žrtva “pao” je i Darko Car, načelnik PU krapinsko-zagorske, kojega je tri dana prije Ćelića presretač također uhvatio u znatnom prekoračenju brzine.

USKOK istražuje dvojicu bivših šefova zadarske policije

Iako se nakon što je snimka procurila u javnost tvrdilo da je Ćelić svojim položajem utjecao na “bunkeriranje” prekršaja, ustanovljeno je upravo suprotno – da su čelnici zadarske prometne policije iz samo njima znanih razloga i Ćelićev i Carev prekršaj držali u ladici. Upravo zbog nepoduzimanja i neprocesuiranja prekršaja USKOK istražuje dvojicu sada već bivših šefova zadarske prometne policije zbog zloporabe položaja i ovlasti, a policajac koji je snimku dostavio medijima udaljen je s dužnosti i ustanovljeni su propusti ukupno pet policajaca u lancu odgovornosti. Ustanovilo se i Ćelić ni na koji način nije sprečavao kolege da procesuiraju njegov prekršaj, piše Jutarnji list.

Bivši zamjenik policije inače je javnosti poznat i kao najbogatiji policajac u državi jer je dug za svoju šesterokatnu luksuznu vilu s bazenom kraj Omiša ‘iskeširao’ u gotovini u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Na pitanje hoće li Ćelića vratiti na mjesto zamjenika ravnatelja, ministar Davor Božinović je odgovorio da takav zahtjev još nije dobio, ali da je Ćelić sam zatražio premještaj na drugo radno mjesto.

Komentari