Otkrivena je imovinska kartica Željka Sačića, evo što sve posjeduje

Dragan Matic / Cropix

Iako još uvijek nisu objavljene sve imovinske kartice novopečenih saborskih zastupnika, prije koji dan na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojavila se ona zastupnika Hrvatskih suverenista Željka Sačića.

Željko Sačić koji je član predsjedništva Hrvatskih suverenista te potpredsjednik njihovog Kluba zastupnika kao zastupnik ima plaću od gotovo 15.400 kuna neto, dok supruga nije zaposlena već prima 2331 kuna mjesečno od druge djelatnosti.

Sačić je u svojoj imovinskoj kartici prijavio i da prima mirovinu od nešto više od 11.800 kuna mjesečno, ratnu invalidninu od 153 kune mjesečno, paušal od 1500 kuna mjesečno, naknadu od 1700 kuna koju dobiva kao vijećnik gradske četvrti Grada Zagreba Podsljeme, 20 tisuća kuna godišnje koliko njegov OPG uprihodi od prodaje vina, te jednokratno 30 tisuća kuna koje je naveo u rubrici ‘primici koji se ne smatraju dohotkom i primici na koje se ne plaća porez na dohodak’, piše tportal.

Uz to, Sačić je prijavio i 2500 kuna poticaja koje dobiva od Ministarstva poljoprivrede.

Naime, iz imovinske kartice jasno je da se Sačić ozbiljno bavi vinogradarstvom. Pod nekretnine prijavio je više od 7 tisuća metara kvadratnih vinograda u Varaždinskim toplicama te gotovo 2.500 kvadrata u Varaždinskim toplicama što navodi kao ‘druge nekretnine’.

Jednako tako prijavio je vlasništvo nad pola vinograda u Kelemenu u varaždinskom kraju, te vikendicu s pripadajućim zemljištem u Kaštelancu, veličine 1296 kvadrata čija je vrijednost procijenjena na 160 tisuća kuna. U varaždinskom kraju, točnije u Knegincu prijavio je oranicu od 2731 kvadrata vrijednu 30 tisuća kuna.

Dok je većinu vinograda Sačić kupio, vikednicu i oranicu je nasljedio. Nasljeđena je i kuća s okučnicom u Markkuševcu, koja je u vlasništvu Sačićeve supruge. Veličine 809 kvadrata vrijednost joj se procijenjuje na 1,2 milijuna kuna.

Supruga je naslijedila i 1200 kvadrata vinograda u Markuševcu. S trećim osobama suvlasnica je nekoliko tisuća kvadrata oranica, voćnjaka, livada i šume u Markuševcu, kao i voćnjaka u Nerezinama na Malom Lošinju.

Što se tiče pokretnina Sačić je u imovinskoj kartici prijavio 70 tisuća kuna vrijedan Dacia Duster iz 2018., traktor Ursus C 360 iz 1996. kojeg procijenjuje na 23 tisuće kuna te traktor Tomo Vinković TU 826 iz 1994. kojeg procijenjuje na 16 tisuća kuna.

Sačić je vlasnik i 140 tisuća kuna vrijedne vinarske opreme te strojeva, preša i mlina za grožđe te 50 tisuća kuna vrijednih priključaka za traktore – freze, kosilice, prikolice, prskalice.

Sačić je 2018. dignuo i kredit u visni od 94.927 kuna, za kojeg mjesečno izdvaja 2637 kuna. U imovinskoj kartici prijavio je i štednju na ime supruge u iznosu od 40 tisuća kuna.

Komentari