Otkriven novi posao Janafa i splitske tvrtke ‘težak’ 46 milijuna kuna: Postavljali protupožarne aparate koji su uzrokovali požar?!

Dragan Kovačević/Davor Puklavec/PIXSELL

Čini se da je tvrtka, jednog od viđenijih gostiju u Kovačevićevu klubu u Slovenskoj postavljala protupožarne aparate u JANAF-u koji su uzrokovali požar. U JANAF-u kažu da su sporne uređaje zamijenili, a da su o tome bili obaviješteni svi, dok tvrtka koja ih je postavljala sve demantira i odbacuje odgovornost.

Je li JANAF, za vrijeme Dragana Kovačevića nabavljao protupožarne uređaje u postrojenjima gdje su kasnije izazivali požare? Prema nekim navodima njih 109 u proteklih 10 godina puštali su tekućinu za gašenje i uzrokovali kratki spoj na električnim instalacijama.

Taj je posao, vrijedan 46 milijuna kuna s JANAF-om radilo društvo Matadura iz Splita. Inače vlasnik tvrtke Damijan Krklec, priznao je da je bio gost Kovačevićevog kluba u Slovenskoj 9, ali resorni ministar Ćorić ga od tamo ne zna, piše RTL.

“Nikad nisam ni čuo za gospodina, pa se vjerojatno nisam ni s njim ni družio. O tome nisam imao pojma i nadam se da će, ako je došlo do bilo kakvih propusta se to istražiti i u konačnici da će se poduzeti ono što se treba poduzeti”, izjavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.



Uočeni nedostaci

U JANAF-u nam kažu da su, uz spomenuti posao s protupožarnim uređajima, od 2012. do 2020. s tvrtkom Matadura imali ugovore u vrijednosti gotovo 70 milijuna kuna, a sam Kovačević znao je i za probleme s protupožarnom zaštitom.

Janaf o protupožarnim uređajima: “Budući da su s protekom vremena uočeni nedostaci u opisanom sustavu, koji je samo jedan od segmenata protupožarne zaštite, Društvo je u cilju poboljšanja zaštite i sigurnosti, pristupilo zamjeni, o čemu su bili upoznati svi nadležni u JANAF-u”.

Sudski vještak za požare Slobodan Kocijan kaže da se protupožarni uređaji, postavljeni u JANAF-u ne mogu atestirati, niti se jednom godišnje može provjeravati njihova ispravnost.

“Jedan dio tih proizvoda se ne atestiraju jer su za jednokratnu uporabu. Ako nešto takvo ima brtve i ne može se rastaviti na siguran način i ponovno sastaviti, onda je pitanje jer je nesigurno i zato se takvi uređaji ne postavljaju u takva postrojenja”, kazao je sudski vještak za požare Slobodan Kocijan.

Milanović: Samo NKVD tako ispituje

A je li Damjan Krklec bio Dalmatinac koji je u Slovensku 9 slao hranu pa je na večeru išao i predsjednik Milanović, da se ne baci….

“Koliko puta ste me već to pitali, šta sam vam odgovorio. Tako NKVD ispituje, samo oni tuku za razliku od vas. Bio je Ante, Kuzma, Damjan je’ to sve isto. Nikako to ne komentiram niti znam o čemu govorite”, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Damijan Krklec pred kameru danas nije stao, ali nam je poslao očitovanje o spornim uređajima: “Niti jedan uređaj koji smo dostavili JANAF-u nije bio uzročnik požara, a o čemu smo JANAF-u svojedobno dostavili nalaz i mišljenje ovlaštenih osoba Visoke škole za sigurnost u kojem je isključena naša odgovornost. Svi ostali uređaji, a što nije bilo vezano uz požar, a kod kojih je zamijećena tvornička greška, zamijenjeni su u jamstvenom roku o trošku proizvođača, a ne o trošku JANAF-a”.

USKOK navodno češlja ugovore i poslove između JANAF-a i Krklecove tvrtke, zbog pogodovanja i sklapanja milijunskih poslova.

Komentari