Otkriven je novi britanski supersoj virusa, mogu se zaraziti i oni koji su preboljeli koronu

Ilustracija Foto: Pixabay

Britanski soj koronavirusa pojavio se i u Hrvatskoj, u srijedu su potvrđena prva tri slučaja, a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. No, taj je soj mutirao, pa je sada prisutan novi britanski supersoj s južnoafričkom mutacijom. 

Profesor molekularne medicine sa Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan navodi kako je otkriveno da britanski soj ima mutaciju koja je došla iz južnoafričkog soja.

“Sada imamo novi koji može izbjeći imunosni odgovor i ljudi koji su preboljeli virus, a i onih koji se trebaju cijepiti i steći imunitet”, rekao je za HRT. 

Dodao je da je britanski soj u Britaniji otkriven u prosincu 2020. godine, te da je zadnjih mjesec dana postao dominantan soj, odnosno da je njime zaraženo više od 50 posto oboljelih.



Dalje navodi da Britanija cijepi brzom dinamikom i da je do sada cijepljeno 13 milijuna ljudi, a do sredine veljače očekuju da će cijepiti oko 15 milijuna i time bi procijepili svu ugroženu skupinu.

Za cjepivo AstraZenece tvrdi da je jednako učinkovito kao i druga cjepiva te da najnoviji podaci pokazuju da AstraZenecino cjepivo štiti sve dobne skupine i stvara jednaki imunitet.

Epidemiolog i član Vladina Znanstvenog savjeta Branko Kolarić rekao je da su u srijedu na sastanku Znanstvenog savjeta raspravljali što i kako napraviti što se tiče mjera.

“S jedne strane imamo poboljšanje epidemiološke situacije jer su mjere koje smo uveli dale svoj učinak, a s druge strane imamo pojavu novog soja i zahladnjenje”.

Protivi se većem ublažavanju mjera jer su puno truda i energije uložili da dođemo do ovako povoljne situacije. Dodao je da novi soj cirkulira od otprilike 20. siječnja, ali na sreću, kako navodi, to nije utjecalo na ukupan broj novooboljelih jer su škole bile zatvorene. “U Britaniji se pokazalo da se taj novi soj efikasnije širi među djecom”.

U Osječko-baranjsku županiju stiglo je 1100 doza AstraZenecina cjepiva te je do sada cijepljeno 10 osoba i da nema prijava da nešto nije bilo u redu, kako navodi voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo ove županije Tomislav Dijanić. 

Rekao je da su neke mjere već ublažene. “Korisnici domova za starije koji su preboljeli ili su cijepljeni mogu izlaziti, dopušteni su posjeti u domovima, a počela je i nastava u školama”.

Komentari