Otac preminule maloljetnice: Bili smo u petak na policiji, nisu ništa mogli

Damir Krajac / CROPIX

“Teško je. Ogorčeni smo. Njezini roditelji su u petak išli na policiju tražiti pomoć, u subotu su je našli mrtvu”, rekla je baka djevojke (16) koju su pronašli mrtvu, zamotanu u tepih, u zagrebačkom naselju Sopot.

Nakon dvodnevne policijske istrage Služba općega kriminaliteta PU zagrebačke podnijela je kaznene prijave protiv Radoja R. (30), inače BiH državljanina s boravkom u RH, te je on predan pritvorskom nadzorniku. Osumnjičen je za dva kaznena djela: da je u stanu omogućio maloljetnici uživanje droge te da joj nije pružio pomoć već ju je bešćutno u subotu ujutro zamotao u tepih i odvukao 500 metara dalje do Zemljakove ulice gdje ju je niz stepenice bacio u podrum. No, krajnji “pečat” prijavi dat će rezultati obdukcije tijela preminule tinejdžerice koja će pokazati točan uzrok smrti.

Damir Krajac / CROPIX

Uzrok smrti još uvijek nepoznat

Baka maloljetnice kaže da još ne znaju točan uzrok smrti. Čekaju rezultate obdukcije. Dok su shrvani roditelji obavljali sve pripreme za pogreb, ona je pazila na unuka, djevojčina mlađeg brata. Potvrdila je da je njezina unuka znala bježati od kuće, pa i iz odgojnih domova, no prošle godine činilo se kao da je to sve iza nje.

“Vratila se kući i bila ovdje cijelo ljeto. Htjela je završiti srednju školu, srediti se. Činilo se da je sve dobro, do pred kraj siječnja ove godine. Tad je ponovno pobjegla, a roditelji su nestanak prijavili policiji”, dodala je baka. Kaže da su roditelji imali neka saznanja gdje bi se njihova kći mogla nalaziti i da su u petak s tim informacijama otišli policiji.



“Ništa nisu napravili, nisu ih ni saslušali”, neutješno je jecala.

U šoku su i susjedi obitelji koji je pamte kao lijepu i pametnu.

“Bili smo u petak na policiji, nisu ništa mogli. Ne daj Bože nikome”, rekao je kratko vidno potreseni otac preminule djevojke nakon što se vratio kući. Tijekom ponedjeljka popodne dolazili su im ljudi izraziti sućut.

Boris Kovacev / CROPIX

Centar opovrgnuo propuste

Iz nadležnog Centra za socijalnu skrb potvrdili su da je maloljetnica bila u njihovu tretmanu. Kažu da su u obitelji poduzimali sve mjere iz svoje nadležnosti sukladno važećim zakonskim propisima.

“U više joj je navrata Centar osiguravao smještaj u ustanovama, a bila je i upućivana na liječenje. Stručni radnici Centra za socijalnu skrb u svojem su dosadašnjem radu postupali profesionalno i sukladno pravilima struke”, poručili su iz Centra za socijalnu skrb uz napomenu da ne mogu reći više od navedenog.

“Ovo što se sad dogodilo je velika tragedija. Bez obzira na to koliko je teško stanje u obitelji, mladima treba poručiti da ne biraju krivi put. Uvijek ima drugog rješenja. Samo ne treba osuđivati. Nitko ne zaslužuje ovakvu smrt”, rekla je poznanica obitelji.

U zgradu je dolazila i prije

Pitanje na koje svi traže odgovor je kako se uopće našla u društvu Radoja R. (30) i tko ju je navukao na drogu. Kaos u stanu u Šenovoj, za koji istražitelji sumnjaju da je u njemu preminula, počeo je navodno prije dva mjeseca. Naime, krajem prosinca preminuo je vlasnik stana u prizemlju s kojim je 30-godišnjak živio. I s tim muškarcem je, svjedoče nam susjedi, bilo puno problema.

“Susjed je zbog svojeg divljanja često znao završiti na psihijatriji u Vrapču. Bio je donekle mir dok se liječio. Znao je bacati stvari kroz prozor. Nekad je ondje živjela i njegova majka, no i nje više nema”, rekli su susjedi. Da su prijavljivani problemi, potvrdio je i Centar za socijalnu skrb Zagreb.

“On je bio u tretmanu Centra, ali ne kao korisnik prava temeljem Zakona o socijalnoj skrbi. Prema njemu su poduzimane mjere iz područja obiteljsko-pravne zaštite. Budući da je preminuo, nemamo nikakvih saznanja vezanih za korištenje stana na toj adresi”, odgovorili su iz Centra. Susjedi se žale kako su se ondje okupljali sumnjivi ljudi, od kojih su zazirali.

“Nije bio problem u galami ili glasnoj glazbi, nego u onome što se moglo vidjeti samo očima”, rekao je kratko jedan stanar zgrade koji je aludirao na drogeraška druženja.

Prijeti mu do 15 godina zatvora

U kakvoj su točno vezi bili preminuli vlasnik stana i sad uhićeni 30-godišnjak, nisu znali sa sigurnošću reći.

“Vidjela sam tu djevojku ispred zgrade prije neka dva tjedna. Bila je u društvu dva muškarca, no kratko se zadržala. Sjećam se samo da im je rekla kako mora ići dalje”, ispričala je svjedokinja susreta.

Navodno je 30-godišnjak aktivno iznosio obranu pred tužiteljem, a u utorak će ga dovesti pred suca istrage koji bi mu trebao odrediti istražni zatvor. Prema Kaznenom zakonu, jer je žrtva maloljetnica, zbog droge mu prijeti od tri do 15 godina zatvora. Zbog nepružanja pomoći može dobiti do tri godine zatvora. Zasad nema podataka o pomagaču koji mu je pomogao preminulu djevojku umotati u tepih i odnijeti je u 500 metara udaljenu Zemljakovu ulicu, gdje su je i pronašli, pišu 24 sata.

Kriminalisti pronašli narkomanske igle i kutijice s metadonima, podignute dvije kaznene prijave

Komentari