Otac Marina Bobana priveden zbog incidenta u splitskom kafiću

Otac Marina Bobana, jednog od ubijenih u krvavom obračunu u splitskoj Varoši, vidno pijan s još jednom muškom osobom oko ponoći porazbijao je inventar jednog splitskog kafića, te rastjerao goste i zaposlenike, nakon što je saznao kako mu je sin ubijen. On i druga muška osoba su privedeni u prostorije Druge policijske postaje u Splitu gdje su zadržani do jutra, odnosno do triježnjenja. Obojica će biti prijavljeni zbog remećenja javnog reda i mira. Piše slobodnadalmacija.hr

Podsjetimo, Splićanin Filip Zavadlav (25) koji je u subotu u središtu grada ubio trojicu mladića na motorima ispalio je 36 metaka te oštetio dva vozila, a hvatalo ga je 150 pripadnika temeljne, prometne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko, izvijestila je u nedjelju splitska policija.

Protiv njega će, osim kaznene prijave za ubojstvo, biti podnesena i ona za općeopasnu radnju s obzirom na to da su tijekom pucnjave oštećena dva vozila, a u jednom od njih nalazile su se dvije osobe koje nisu bile meta napada počinitelja, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Policija je, iznoseći detalje tog slučaja, odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina te izvijestila kako se trenutno na kriminalističkom istraživanju nalaze tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je rekao da je policija zajednički vrlo brzo  uspostavila stanje sigurnosti u užem centru grada poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti.

Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinitelji prekršaja i kaznenih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava po službenoj dužnosti. Otkrio je i da policija do sada nije zaprimila niti jednu prijavu od oštećenih osoba, kao ni od osumnjičenog.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je, govoreći o razrješenju tog trostrukog ubojstva, rekao da su nakon saznanja o ubojstvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhitili ubojicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravi je čekao i helikopter.

Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Uhićen je, kaže, 2 sata i 45 minuta nakon počinjenja kaznenog djela u jednom kafiću na Skalicama.

“Prilikom uhićenja nije pružao otpor, doveden je u prostorije policije i nad njim i u ovom trenutku traje intenzivno kriminalističko istraživanje. Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo uhićenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli”, kazao je Srdarević.

Da je snimka mogućeg osumnjičenika koja je objavljena na internetu iznimno pomogla policiji prilikom hvatanja počinitelja potvrdio je i načelnik Sektora kriminalističke policije Ante Matković koji je rekao da su tu snimku proslijedili svim policajcima na terenu. Ustvrdio je kako se za sada ne može govoriti o motivu trostrukog ubojstva, kao i da trenutno na kriminalističkom istraživanju imaju tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog kaznenog djela, no drže da imaju veze s ubojstvom.

“Na mjestima događaja za vrijeme očevida pronašli smo ukupno 36 čahura, radi se o automatskom oružju kalibra 7,62 milimetra. U tijeku su pretrage stanova na više lokacija. Eliminiramo mogućnost da se u ovom slučaju dogodio obračun unutar kriminalnih skupina”, kazao je Matković odgovarajući na novinarska pitanja i ne želeći direktno kazati je li policija pronašla automatsku pušku na mjestu događaja.

Stravično krvoproliće dogodilo se u subotu u 15.35 sati kada je iz automatske puške na Šperunu i u Radmilovićevoj ulici Filip Zavadlav ubio Juricu Torlaka, Marina Bobana i Marina Paića koji su se nalazili na dva motora. Tom prilikom je Torlak zadobio teške i po život opasne ozljede od kojih je nešto kasnije preminuo u KBC Split, dok su ostala dvojica mladića preminula na mjestu događaja. Nakon što je ustrijelio trojicu mladića Filip je odjeven u crno i s automatskom puškom u ruci odšetao dalje gradskim kotarom Varoš tražeći još dva mladića koje je najvjerojatnije isto imao namjeru smaknuti.

Svjedoci su rekli kako su čuli dvije rafalne paljbe, ali i Filipa kako viče da će ih sve pobiti. Nešto manje od tri sata nakon stravičnog krvoprolića mirno se predao policiji dok je sjedio u kafiću udaljenom od zgrade policijske uprave svega nekoliko stotina metara. Tamo je bio u društvu svoga oca, brata i nekoliko prijatelja.

Osumnjičeni za trostruko ubojstvo u Splitu je 25-godišnji Filip Zavadlav, planirao je smaknuti još dvije osobe

Komentari