Osumnjičenik koji je s lisicama pobjegao policajcima na tjeralici je Interpola

Foto: Dominik Andreić

Privedeni 22-godišnjak jučer je pobjegao policijskim službenicima s lisicama na rukama, a prema novim informacijama doznaje se da je osumnjičeni na tjeralici Interpola.

Prema pisanju RTL-a, riječ je o 22-godišnjem Šerifu H. On je lice s tjeralice zbog razbojništva koje je napravio u Sloveniji.

Iako ga je zagrebačka policija pronašla, uspio im je pobjeći.

“Sjedila sam za šankom i odjednom je protrčao dečko, za njim je potrčao policajac. Nakon policajca je krenula policajka”, ispričala je za RTL svjedokinja Mirta.Kazala je da je prvo pomislila da je netko nekom ukrao novčanik.

“Svi smo tu komentirali jer je nosio nešto crno u ruci, da je to bio zapravo novčanik u pitanju i na kraju se ispostavilo da je pobjegao iz marice”, ispričala je.

Kazala je i da ne zna što je nosio u ruci.

“Bili su policajci i pitali smo jel’ to neki novčanik, jel’ to pištolj i rekli su da nije, da je bio vezan lisicama i da je tim lisicama lupio policajca u glavu. E, sad. Pregledavali jesu kontejnere, ali sad kaj je to bilo – to ne znamo”, tvrdi.

Policajci koji su jučer pratili osumnjičenika, danas bjegunca, pripadnici su jedinice za zadržavanje i prepratu kojoj su specijalnost baš ovakvi zadaci.

“Prema informacijama sad s terena sve je po pravilima struke provedeno”, kazala je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Slično misle i u Sindikatu policije.

“To je još jedan dokaz da su zakoni prema policijskim službenicima nedovoljno dobri. Zakon ne štiti policijskog službenika za razliku od počinitelja kaznenih djela koji su stimulirani zbog niskih kazni”, kazao je Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Bjegunac, barem jučer, nije bio naoružan. No, je li ipak opasan?

“Nema potrebe za bilo kakav oblik zabrinutosti građana”, tvrdi Goatti.

Zagrepčanin Milan kazao je da je jutros gledao ima li informacija o tome je li bjegunac uhvaćen.

“Dakle, nisu ga uhvatili. Oni vele tamo. I tu vam isto egzistira ekipa veselih ljudi koji su ga možda udomili. I što ćete sad?”, pita se Milan.

“Osjećam se sigurno. Država je u redu. Policiji vjerujem. To što se desi pojedinačno neki, a sad koji je razlog vjerojatno će se utvrditi”, kazao je Zagrepčanin Nedjeljko.

Slučaj je danas komentirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Koliko je meni poznato, radi se o zahtjevu Interpola, ali osoba je, prije svega, bila kriminalno orijentirana prema imovinskim deliktima. Ja se nadam da će policija to brzo riješiti. Morate znati da praktički svaki dan se provode ti Europski uhidbeni nalozi. Samo jučer su četiri osobe zbog toga bile uhićene”, kazao je Božinović.

Bjegunac je otprije poznat policiji pa se nameće pitanje je li bio potreban veći oprez i jesu li lisice na rukama dovoljne.

“Prema zakonu mi smijemo stavljati lisice na ruke, a na noge ne iz vrlo jednostavnog razloga jer je to prisila, a ne mjera opreza, a naime niti nemamo lisice za noge. To imaju samo pravosudna policija”, tvrdi Jagić.

Uz sve što mu se do sada stavljalo na teret bjegunac od jučer ima i novo kazneno djelo.

“Radi se i o sumnji na kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Njegov cilj je bijeg, naš cilj je pronalazak”, kazala je Goatti.

A to bi donijelo zadovoljštinu policiji i mirniji san mnogim građanima, piše RTL.

Komentari