Osumnjičenici u ‘Aferi SMS’ ne smatraju se krivima

Screenshot

Osumnjičenici u tzv. Aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić u ponedjeljak su, na osječkom Županijskom sudu, kazali da se ne smatraju krivima za spriječavanje dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu za što ih optužnicom tereti Uskok.

Nakon što im je pročitana optužnica bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Vargu je optužen da je, od sredine 2017. do 20. rujna 2018., na području Belišća i Zagreba, izrađivao lažnu korespondenciju, navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

Optužen je kako je to radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje Ivice Todorića za kojim je bio raspisan europski uhidbeni nalog dok se nalazio u bijegu u Velikoj Britaniji.



Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Curić je optužen da je prvookrivljenom Vargi, svjestan svrhe u koje će se koristiti, dostavljao telefonske kontakate pojedinih dužnosnika i drugih osoba, kao i da je Vargu upozorio da ga se istražuje.

Lažna prepiska Plenkovića i Dalić trebala pogodovati Todoriću

Varga se tereti da je u postupku predaje Ivice Todorića, u cilju dokazivanja navodnog političkog progona i spriječavanja dokazivanja, izradio lažnu prepisku vođenu porukama putem mobitela između predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna “Agrokor”. Iz prepiske proizlazi kako dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićene, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

Varga je u optužen da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika “Dinama” Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice Uskoka Tamare Laptoš, a po kojoj je taj postupak pokrenut isključivo s ciljem pakiranja Zdravku Mamiću i po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza donese osuđujuću presudu.

Lažnu prepisku Varga je potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja 2018. godine, a tužiteljstvo tvrdi kako je Mamićev branitelj tražio da se, na temelju lažne korespondencije, odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Lažne Cvitanove poruke Mamić trebao iskoristiti i u žalbenom postupku

Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo je da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Curićev kum, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Sudsko vijeće odbilo je prijedloge Curićeve obrane za odlučivanjem o stvarnoj nadležnosti osječkog Županijskog suda, jer je obrana smatrala da ovo djelo na spada u nadležnost Uskoka, a samim tim ni u nadležnost Županijskog, nego Općinskog suda. Odbijen je i prijedlog Vargine obrane za izuzimanjem dokaza prikupljenim informatičkim vještačenjem, koje je obrana smatrala nezakonitim.

Varga rekao Mamiću da će podatke dobiti na sticku

Dokazi postupak započeo je preslušavanjem telefonskih razgovora, snimljenih tijekom Vargina praćenja, među kojima je i razgovor sa Zdravkom Mamićem, u kojem mu Varga poručuje kako će podatke “dobiti na sticku”. Varga s Mamićem razgovara i o svojoj operaciji na KBC “Rebro”, a na Mamićev upit koga je zvao u vezi s tom operacijom, Varga odgovara “T. K”, na što mu Mamić odgovara, kako on to sigurno može napraviti.

Preslušan je i razgovor Curića i Varge u kojem mu Curić poručuje da “sve što ima izbriše i makne, apsolutno sve, brojeve i poruke i apsolutno sve”. Na Vargine upite hoće li nešto biti, s kojeg ga telefonskog broja zove te zašto da briše podatke Curić ponavlja “apsolutno sve, apsolutno sve, nema pitanja ni potpitanja, ovaj broj će biti ugašen, ne čujemo se do daljnjega”.

Suđenje se nastavlja u 22. i 23 rujna kada bi među ostalima trebali svjedočiti bivši predsjednik HDZ-a Karamarko i bivši vlasnik Agrokora Todorić.

Komentari