Osumnjičeni novinar javio se još jednom djetetu prije dvije godine: Ponudio joj natjecanje za Miss, otac tek sad dobio potvrdu da su njegove sumnje bile osnovane

Kad je gospodin Alen (ime smo mu promijenili zbog zaštite identiteta djeteta, a svi podaci su poznati redakciji) pročitao tekst na našem portalu o uhićenju 51-godišnjeg novinara zbog vrbovanja djevojčice putem društvenih mreža bilo mu je posve jasno o kome se radi.

Podsjetimo, ugledni zagrebački novinar početkom ovog mjeseca je uhićen te mu je određen istražni zatvor zbog sumnje na mamljenje djece za zadovoljenje spolnih potreba. Djevojčici, koja je ovog ljeta završila osnovnu školu, navodno je nudio novac za fotografije.

A prije dvije godine isti novinar, također pod svojim imenom i prezimenom, kontaktirao je Alenovu maloljetnu kćer putem Facebooka. Ponudio joj je sudjelovanje na jednom izboru za Miss, ali se istovremeno ogradio: ‘izrazio je žaljenje’ što je djevojka tek osnovna škola, očito iščekujući njen odgovor.

Umjesto da mu je odgovorila, kao što je novinar očekivao, djevojka je njegovu poruku pokazala roditeljima.



“Ovo nije dobro”, bilo je prvo što je gospodinu Alenu prošlo kroz misli. “Nisam stručnjak za sigurnost djece na internetu, ali poruka mi je izgledala kao školski primjer vrbovanja djece“, priča mi.

Novinar je njegovu kći zapazio na jednom međunarodnom sportskom natjecanju s kojeg se djevojka vratila s medaljom. Uz izvještaje o uspjehu bile su objavljene i njezine fotografije sa sportskog terena. Dan poslije stigla joj je privatna poruka u ‘Facebook Messenger’.

“Kći se vratila s natjecanja, spremali smo se za more, tako da nismo reagirali istog dana. Igrom slučaja, pokazalo se da ga naš bliski, obiteljski prijatelj poznaje. Međutim, nije bio uvjeren da je ‘opasan’.”

Ipak, Alen nije imao mira. Nakon nekoliko dana, također putem ‘Facebook Messengera’, javio se novinaru. Zamolio ga je da mu se javi. No, ovaj je odbio komunikaciju. “Nisam siguran niti da se poznajemo. Prosvijetli me”, hladno je odgovorio.

Alen mu je ubrzo replicirao

“Interesantno. Nisi niti poznavao ni ‘osnovnu školicu’ kad si joj slao poruku. I nisi smatrao da ti moraš nekoga prosvijetliti”, odgovorio mu je i priložio ‘screenshot’ poruke.

Međutim, ni to novinara nije previše dirnulo.

“Maloljetne su uglavnom sve kandidatkinje, ne znam što je problem. Dapače, napisao sam da ćemo pričekati. Neki problem? Osim što je cura dobila kompliment.”

Tu su prekinuli komunikaciju. Gospodin Alen se tada odlučio prijaviti slučaj nadležnim institucijama. Znao je da nema dovoljno dokaza da podigne kaznenu prijavu pa je zatražio savjet od Pravobraniteljice za djecu.

“Meni je bilo jasno da ne mogu puno napraviti. No, uputio sam ih u slučaj, pitao za savjet – što učiniti, koje korake mogu poduzeti“, objašnjava.

Korisni savjet je izostao. Iz Ureda pravobraniteljice odgovorili su da mu na osnovu šturih informacija ne mogu odgovoriti.

“Primili smo Vaš dopis u kojem navodite da je Vaša 16-godišnja kćerka, koja je vrhunska sportašica, putem društvenih mreža dobila poziv da se uključi u manifestaciju koju smatrate nedoličnom. Iz tona Vašeg obraćanja zaključujemo da ste zbog toga zabrinuti za dobrobit kćeri. Iz predočenih informacija ne možemo zaključiti o kakvoj je vrsti ugroze riječ, kao ni imamo li, na temelju Zakona o pravobranitelju za djecu, nadležnost postupati u konkretnome slučaju”, glasio je njihov prvi odgovor, potpisan od pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Potom im je Alen poslao i ‘screenshot’ poruku novinara njegovoj kćeri. Naglasio je kako je iz poruke jasno da joj dotični novinar nije ‘prijatelj’ na društvenim mrežama, da je bio svjestan da je ona maloljetna (‘osnovna školica’) i da ju je usprkos tome kontaktirao na spomenuti način.

“Napomenuo sam da sam kroz razgovore s ljudima iz cyber-securyitija dobio potvrdu da se radi o školskom primjeru vrbovanja djece na internetu. Po meni, veliki je problem da je gospodin ‘preskočio’ kćerin klub i, prije svega, roditelje te da je direktno kontaktirao malodobnu osobu.”

Ipak, ni to nije puno pomoglo

“Zahvaljujemo na dostavljenim vrlo važnim informacijama o mogućim propustima i postupanjima na štetu djece koji su se nedvojbeno dogodili u trenutku kad se novinar izravno obratio Vašoj kćeri, a u vezi s organiziranjem natjecanja za Miss. Opisana situacija nas je iznenadila jer smo očekivali da u tim aktivnostima sudjeluju isključivo punoljetne osobe i nismo dosad imali prijava poput Vaše.

S obzirom na ovlasti i način rada institucije Pravobranitelja za djecu, u ovakvim se slučajevima uglavnom ne uključujemo izravno, osim kad je riječ o drastičnim povredama prava i interesa djece, primjerice nasilju nad djecom i kad je evidentno da roditelj ili djetetov skrbnik ne mogu sami zatražiti zaštitu za dijete.”

Djelovanje Pravobranitelja za djecu najviše je usmjereno na opću razinu funkcioniranja sustava zaštite prava i interesa djece. Stoga, na temelju Vaših obavijesti, možemo zatražiti od organizatora natjecanja/izbora za Miss da nas izvijeste o procedurama koje primjenjuju, uobičajenim načinima kontaktiranja s kandidatkinjama i stajalištu i praksi u vezi sa sudjelovanjem djece, to jest maloljetnih osoba.

Ukoliko smatrate potrebnim, možete nam i dalje slati obavijesti o ovoj problematici”, bilo je zadnje što je dobio od Pravobraniteljice.

Potom se Alen obratio i jednoj udruzi za zaštitu djece na internetu, ni oni mu nisu znali pomoći.

“Iskreno, u međuvremenu sam bio zaokupljen pravnim slučajevima koji su mi oduzimali vrijeme da nastavimo s ovim, a i sam sam u nekim trenucima znao pomisliti da paranoiziram. No, znam što se događa u svijetu sporta. Možda je ovaj slučaj benigan, ali ako netko misli da se zlostavljanja sportašica – psihička ili fizička – događaju samo u Americi, taj se grdo vara.“

Tek sad je dobio potvrdu da njegove indicije nisu bile bez neosnovane. Naravno, 51-godišnji novinar zasad ima status osumnjičenika i ne treba prejudicirati ishod slučaja.

“Nakon dvije godine dobio sam potvrdu da ovo nije bio izolirani slučaj, da je tu bilo nešto više. Osobno, razočaran sam da naše institucije ne znaju što treba napraviti. Ne mogu ja biti ‘lovac’, nisam cyber-security ekspert, nemam ni vremena za lov. Ono što je meni u cijeloj priči zabrinjavajuće je što sustav nema ‘alarm’ koji bi u startu mogao spriječiti moguća kaznena djela. Ispada da mi, kao građani, sami moramo znati sve zakone ove države da bi znali što napraviti kad netko kontaktira naše dijete preko interneta. Svima koji se nađu u ovakvom slučaju bih poručio da je jedini mogući način da se spriječe neugodnosti jest izgraditi odnos s djecom. To je i moju kćer spasilo od uvlačenja u neprimjerenu komunikaciju”, poručio je Alen, piše Dnevno.hr 

Komentari