Ostojić: Najmanje 10 dana je skrivano da postoji ozbiljna zaraza u splitskom domu za starije i nemoćne

Foto: Sasa Buric / CROPIX

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić u Newsroomu je ponovio kako je u splitskom domu za starije i nemoćne, gdje je već 20 godina i njegova majka, najmanje 10 dana skrivano da postoji ozbiljna zaraza, objavio je N1.

“A, sad imamo smrtne slučajeve. Tek prije dva dana izdan je naputak kako da se štite najosjetljivije skupine, što vam to govori? Tek sad se uvodi smjenski rad, Izvidi su tajni, a situacija po kaznenom postupku propisana. Sad vam se događa da nema knjige ulaza, imate izjave svih vinovnika, to je samo nastavak šlampavosti”, kaže Ostojić i dodaje da je dobro da se sada alarm upalio za sve domove.

“S obzirom na kadroviranje u tom domu ništa me ne čudi. Reakcija? Onaj koji može biti kriv, njega suspendirate pa onda istražujete. Jer ovdje nije pitanje je li, nego tko je pogriješio”, napominje Ostojić i kaže kako je županu sada neugodno što ima arheologa na čelu staračkom doma, ali zaključuje da je “to HDZ”.

Postupanje policije kod crkve Sirobuji nije prvi incident s pogrešnom taktikom

Kada je riječ o postupanju policije kod crkve Sirobuji, ističe da to nije prvi incident u kojem policija ima krivu taktiku.



“Kad treba rastjerati dvije žene onda bacaju na pod i one koji im žele pomoći. Ova misa se danima najavljivala, a oni su mirno čekali da svi raziđu”, kaže Ostojić i dodaje da će o krivim odlukama uvije govoriti jer mu se “može naredit da nosi masku, ali ne i brnjicu”.

“To mislim i za rad stožera. Ne smatram da postoje bogovi, odluke se moraju donositi i oni iza njih moraju stajati. Ovaj stožer nema pravu zakonsku podlogu, i naravno da može doći do tužbi”, napominje Ostojić i upozorava na još jednu stvar.

“Pojam izolacija ili samoizolacija ne postoji, to je glupost. Mora biti upravni akt koji svaka osoba mora dobiti. Puno je tu improvizacije, to je posao i za državnog inspektora kojeg, srećom, ne čujemo puno jer on bi uvodio mjere psihijatrijskog liječenja”, kaže Ostojić.

‘Mjera praćenja mobitela je glupost’, kaže Ostojić

Mjeru praćenja mobitela nazvao je glupošću koja je, da se nije pobunila javnost i oporba, mogla dovesti do ozbiljne povrede ljudskih prava.

“Možda je u pozadini neki biznis, nešto što je imanentno HDZ-u”, zaključuje Ostojić.

Istu ocjenu dao je i e- propusnicama, rekavši da nam trebaju suvisle zone kretanja, a ne promašene mjere koje ne daju nikakav rezultat osim što ugrožavaju policijske službenike.

Na opasku da ga prozivaju kako je kritika da se 43 milijuna kuna da bolnici u Mostaru, kaže da intencija nije bila da se drugome ne pomogne.

“Kod nas puno ljudi nema ni masku, zdravstvenom osoblju prijeti se otkazima ako spomenu manjak opreme. Je li to omalovažavanje tih 43 milijuna kuna… Nije se trebalo dati jednoj bolnici, već onima koji su u susjednoj suverenoj zemlji izabrani da upravljaju”, kaže Ostojić i zaključuje da SDP ne politizira već je konstruktivan, ali nikako neće davati podršku kaosu, objavio je N1.

Komentari