Ostanite u zgradama, sklonite se ispod čvrstog stola ili nadvratnika, ne koristite dizalo

Edina Zuko/PIXSELL

Potres jakosti 5,2 po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro sjeverozapadni dio Hrvatske s epicentrom 12 kilometara jugozapadno od Siska, kod Petrinje. Zatim je uslijedio novi potres jakosti 5,0 koji je pogodio područje između Zagreba i Siska. 

Ovo su upute koje trebate slijediti u slučaju potresa. Ako ste u zgradi, ne izlazite, već se sklonite ispod čvrstog stola ili ispod nadvratnika. Držite se dalje od stakla te ne upotrebljavajte svijeće, šibice i slično. Treba utrnuti sve izvore vatre. Također, nikada se ne smije koristiti dizalo.

Tijekom potresa najviše se ozljeda događa prilikom pokušaja ljudi da uđu ili izađu iz zgrada, piše N1.

Ako ste vani, odmaknite se od zgrada, komunalnih žica ili drveća, a ako se nalazite u vožnji, odvezite se dalje od nadvožnjaka i podvožnjaka ako je moguće. Zaustavite vozilo i ostanite u njemu. Automobil će se možda jako tresti, ali je svejedno dobro mjesto za ostanak do kraja podrhtavanja.



Poslije potresa

Kada potres prestane provjerite ozljede, ne pomičite ozbiljno ozlijeđene osobe, osim ako nisu u opasnosti od pretrpljivanja većih ili trajnih ozljeda.

Provjerite komunalije i ako osjetite miris plina, otvorite prozore i isključite dovodni ventil za plin. Napustite zgradu i prijavite curenje plina mjerodavnim službama. Ako vire nezaštićene električne žice, isključite struju na glavnoj kutiji.

Ako su oštećene vodovodne cijevi, isključite dotok vode na glavnom ventilu. Voda za nuždu može se dobiti iz rezervoara s toplom vodom (bojlera), toaleta (kotlića za vodu) ili otopljenih ledenih kocaka.

Ako je napajanje isključeno, provjerite hladnjake i hranu, te prije potrošite hranu s kraćim vijekom trajanja.

Prije puštanja vode u zahodima provjerite kanalizacijske cijevi. Provjerite jesu li dimnjaci ispucali ili oštećeni. Neotkrivena šteta može dovesti do požara. Prilazite dimnjacima s velikim oprezom.

Ne dirajte srušene energetske vodove ili druge objekte koji dodiruju srušene vodove. Odmah počistite prosute lijekove ili druge potencijalno štetne materijale. Držite se dalje od ozbiljno oštećenih zgrada. Naknadna podrhtavanja mogu uzrokovati njihovo urušavanje.

Najčešći uzroci ozljeda su urušavanje ili oštećenje zgrada, leteće staklo iz razbijenih prozora, padajući dijelovi namještaja, kao npr. polica za knjige,  požari iz polomljenih plinovoda, električnih instalacija ili drugih izvora, pogoršani nedostatkom vode uslijed lomova glavnih vodovodi, srušeni energetski vodovi.

Komentari