Ostajemo doma, ali ne damo svoja prava!

GONG je u četvrtak apelirao na Vladu da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro.

Zabrinuti najavom izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima bi se omogućilo praćenje lokacija mobitela građana, GONG podsjeća Vladu da taj Zakon, koji se donosi za vrijeme izvanrednog stanja i ograničava ustavna i ljudska prava, poput slobode kretanja, prava na rad i javnog okupljanja, mora biti donesen dvotrećinskom većinom svih zastupnika u Saboru.

Uz sprječavanje širenja zaraze moramo voditi brigu da mjere koje donesemo ne ostave iza sebe spaljenu zemlju, poručuje ta organizacija.

Ukazuju na nužnost da sve mjere koje Vlada donosi moraju budu učinkovite, ali i razmjerne, tj. da se ne može dozvoliti da šteta od mjera bude veća od njihovih koristi.



“Upozoravamo cijelu Vladu, a posebno premijera Plenkovića i ministra Božinovića, da u svojim postupcima i prijedlozima budu odgovorni kako ne bi donijeli zakon koji bi ugrozio ljudska prava i doveli u pitanje sve ono što je do sada učinjeno dobro”, navode u priopćenju.

Za razliku od dosad poduzetih mjera, vjeruju kako mjere koje je Vlada predložila ovim Zakonom građani ne podupiru te da će to nezadovoljstvo jasno iskazati.

“Iako ostajemo doma, ne želimo ostati bez svojih Ustavom zajamčenih prava”, poručuje GONG.

Komentari