Osječka djeca uključena u UN-ov projekt borbe protiv bacanja hrane

Twitter

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan u subotu je ispred OŠ ˝Vijenac“ predstavila program ˝Čini dobro: Čuvaj hranu“ koji će se u 46 osječkih vrtića i škola provoditi u suradnji s UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO).

Kako je rekla na konferenciji za novinare, Osijek je prvi grad u Hrvatskoj koji se uključio u projekt koji se već provodi u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

˝Ovo je zadnja faza projekta kojeg sam započela prošle godine sa UN-ovom Organizacijom za hranu i poljoprivredu jer sam bila izvjestiteljica EU parlamenta za izvješće o bacanju hrane i povećanju doniranja hrane. FAO mi se obratio s prijedlogom da im pomognem naći partnere u Hrvatskoj. Osijek je odmah pozitivno reagirao i prepoznao vrijednost projekta i ovo je prvi grad u Hrvatskoj koji će implementirati ovaj program u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama. Nadam se da će se i druge jedinice lokalne uprave i samouprave uključiti u projekt“, rekla je Biljana Borzan.

Po njezinim riječima, djeca koja nauče kako čuvati i poštovati hranu mogu članovima svoje obitelji prenijeti te informacije i vještine, te tako biti „mali ambasadori borbe protiv bacanja hrane“.



Piližota: U Hrvatskoj se dnevno baci oko tisuću tona hrane

Dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota naglasio je kako se u Hrvatskoj dnevno baci oko tisuću tona hrane, a u Europskoj uniji 90 milijuna tona hrane godišnje.

˝Građani često nemaju dovoljno informacija kad je riječ o rokovima trajanja proizvoda ili loše planiraju kupovinu pa im se namirnice pokvare, pa gotovo 50 posto bačene hrane dolazi upravo iz kućanstava. Takav odnos prema hrani se može promijeniti samo edukacijom i informiranjem upravo najmlađih te je stoga Grad Osijek prihvatio inicijativu da se uključi u ovaj projekt“, rekao je Piližota.

Ovih dana u sve osječke vrtiće i škole kreće distribucija edukativnih materijala. Riječ je o priručnicima za odgojiteljice u vrtićima i radnim listićima za vrtićarce u dobi od pet do sedam godina, te priručnicima za nastavnike u osnovnim školama i radnim listićima za učenike petih razreda.

Komentari