OSAM ZARAŽENIH NA OTOKU Murter i Betina u karanteni zbog sumnje u lokalnu transmisiju virusa

Niksa Stipanicev / CROPIX

U Šibensko-kninskoj županiji u srijedu nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, no kako je od ukupno 15 zaraženih u županiji njih osam s otoka Murtera, ujutro je za naselja Murter i Betina proglašena karantena zbog sumnje u lokalnu transmisiju virusa.

Župan Goran Pauk rekao je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite kako od utorka u županiji nema novooboljelih, od ukupno 15 oboljelih četvero ih se nalazi na bolničkom Odjelu infektologije, jedan pacijent premješten je u KBC Split, dok su ostali u kućnoj izolaciji.

Naglasio je kako je od ukupnog broja oboljelih njih osam s otoka Murtera, gdje je županijski Zavod za javno zdravstvo proveo epidemiološku obradu oboljelih i njihovih kontakata na otoku te su svi stavljeni u samoizolaciju.

Pauk je istaknuo kako je zaključak epidemiologa da trenutno na otoku Murteru postoji velika sumnja u lokalnu transmisiju bolesti, zbog čega je kao najučinkovitija mjera odlučeno o stavljanju ugroženog prostora, odnosno naselja Murter i Betina pod mjere karantene.



“Stožer Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće predradnje, konzultacije i radnje kako bi se otok Murter, a to se prvenstveno odnosi na naselja Murter i Betina, stavio pod mjere karantene, sve s ciljem zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. Prema tome, u naselja Murter i Betina se neće moći ući, kao ni izaći iz njih, osim hitnih slučajeva i hitnih službi“, poručio je.

Velik broj ljudi u kontaktu

Epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ankica Parat Baljkas kazala je kako su po saznanju o prvom sumnjivom pacijentu na Murteru krenuli u anketiranje svake osobe s kojom je bio u kontaktu te su ih stavili u izolaciju.

“Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi. Radi se o jako velikom broju te smo, dok se situacija ne poboljša i ne dođe do mogućnosti da se svi testiraju, odlučili da se mjesto stavi pod karantenu kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi se njima pružila adekvatna zdravstvena skrb”, rekla je Parat Baljkas.

Strože mjere na Murteru od srijede ujutro poduzima i policija, koja je u 8,45 sati na predjelu Lovišća postavila punkt kojim sprječava ulazak i izlazak iz Murtera i Betine.

“Uputili smo i brod sv. Jakov na područje murterskog akvatorija kako bi kontrolirali izlaz i ulaz brodova u Murter, odnosno Betinu. Propuštamo samo hitne službe i hitne medicinske slučajeve koje ćemo provjeravati dodatno. Opskrba ide redovno, ali pod većim nadzorom“, izjavio je načelnik šibenske policije Ivica Kostanić.

Naveo je kako je do sada bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije u županiji, a kršenje te mjere potvrđeno je za 21 osobu.

“Nijedan od tih slučajeva nije na Murteru. Za tamo smo imali dojavu o nekakvom grupiranju i to istražujemo“, rekao je Kostanić.

Komentari